Doliu în cinematografie! Era cunoscut pentru scene de sex

 

Regizorul şi scenaristul Dusan Makavejev, cunoscut pentru îndrăzneala cu care a inclus în filmele sale critica socială şi scenele de sex explicit, a murit la vârsta de 86 de ani, la Belgrad, în Serbia, anunţă The Hollywood Reporter citând presa locală.

Dusan Makavejev s-a născut în 1932, în Belgrad, şi s-a format ca autor de filme documentare. După ce a trecut la lungmetrajele de ficţiune, a fost văzut drept artistul care abordează cu lejeritate teme tabu, fără să se ferească de subiecte sensibile din punct de vedere social şi personal, notează medaiafax.ro.

Makavejev, care a murit pe 25 ianuarie, este considerat una dintre cele mai influente personalităţi ale cinematografiei din fosta Iugoslavie.

Printre filmele pentru care a devenit cunoscut se numără "Omul nu e pasăre/ Covek nije tica" (1965), "Inocenţă neprotejată/ Nevinost bez zastite" (1968), pentru care a primit Ursul de Argint - premiul special al juriului şi trofeul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin, "Muntenegru/ Montenegro" (1981), "The Coca-Cola Kid" (1985), cu Eric Roberts şi Greta Scacchi, şi "Danish Girls Show Every Thing/ Danske piger viser alt" (1996).

De multe ori, creaţiile sale au fost interzise de autorităţile din fosta Iugoslavie, aşa cum s-a întâmplat în 1971, când a lansat "WR: Mysteries of the Organism/ W.R. - Misterije organizma". Lungmetrajul a fost recompensat cu o menţiune specială FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) la Festivalul de la Berlin din 1971.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?