Ce înseamnă când oamenii ajung la monogamie și cum a descifrat-o știința

 

Oamenii de știință au aflat, în sfârșit, de ce specia umană este programată genetic să fie monogamă și de ce unii oameni nu reușesc să rămână fideli unui singur partener de viață.

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la University of Texas, condusă de bioloaga Rebeccaa Young, a analizat 450 de milioane de ani de evoluție a animalelor, pornind de la ideea că toate au un strămoș comun. Iată ce a descoperit echipa de specialiști.

De asemenea, cercetătorii au mai analizat în cadrul studiului masculii de la zece specii diferite, toate organizate în cinci perechi, între care se regăseau atât specii monogame, cât și poligame.

Printre speciile analizate s-au numărat șoareci, păsări, broaște și pești. După ce cercetătorii au analizat genomul a zece specii, au descoperit 24 de gene asociate cu sistemele de reproducere monogame.

Ulterior, specialiștii s-au întrebat dacă și oamenii sunt guvernați de aceleași modele genetice ca cele ale animalelor. În acest sens, cercetătorul senior și biologul Hans Hofmann, a spus că: „Nu știm asta, dar speculăm cu siguranță că tipul de modele de expresie a genelor ar putea să apară și în rândul oamenilor".

Oricare ar fi forțele care fac animalele să rămână împreună pe viață – sau până la finalul sezonului de împerechere – ele creează cel puțin la fel de multe probleme pe cât rezolvă. „Trebuie să tolerezi un alt animal alături de tine pentru o perioadă extinsă de timp, iar asta nu este ușor", a zis Hofmann. „Poate îți vor lua mâncarea, poate îți vor lua căminul, poate te vor îmbolnăvi cu germenii lor, sau te vor răni".

Însă, monogamia nu a existat dintotdeauna. De ce au ales oamenii calea monogamiei? Aparent, motivul nu ține nici de moralitate, nici de religie și nici măcar de dragoste, ci de germeni. La concluzia asta au ajuns oamenii de știință canadieni și germani, în urma unui studiu amplu. Aparent, strămoșii noștri au hotărât că e mai înțelept să se rezume la un singur partener, din cauza bolilor cu transmitere sexuală.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?