MENIU

Stoltenberg: „Relațiile cu Rusia sunt cele mai rele de la Războiul Rece! China își construiește „substanțial” armata, inclusiv armele nucleare

Secretarul general al NATO - Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la parteneriatul în evoluție dintre Moscova și Beijing. Stoltenberg a declarat, miercuri, în a doua sa conferință după summitul NATO, că și China își construiește „substanțial” armata, inclusiv armele nucleare. El a adăugat că țara „își hărțuiește vecinii și își amenință Taiwanul” și își monitorizează și controlează propriii cetățeni și „împrăștie minciuni și dezinformare rusă”. 

Șeful NATO a subliniat că Beijingul „nu este adversarul nostru”, dar a adăugat că există provocări serioase la adresa securității. Provocările globale necesită soluții globale, a adăugat el.  

Relațiile cu Rusia sunt cele mai rele de la Războiul Rece - Stoltenberg  

Întrebat dacă NATO presupune că intrăm într-un al doilea Război Rece, Stoltenberg spune că NATO s-a străduit pentru relații mai bune cu Rusia de zeci de ani. El a declarat că Rusia a fost invitată să participe la multe activități și a fost considerată un partener strategic al NATO în 2010, dar „Rusia este cea care a părăsit” încercările de a construi un parteneriat. A făcut asta cu un tipar de comportament - folosirea forței împotriva Georgiei, anexarea Crimeei și utilizarea forței în Donbas, în estul Ucrainei din 2014, spune el.  

Relația NATO cu Rusia este la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, spune el, dar nu există nicio îndoială că responsabilitatea pentru aceasta este din partea Rusiei. El spune că membrii NATO și alte țări care au aceleași idei doresc să se adreseze țărilor care „nu sunt la fel de asemănătoare”, dar „nu putem fi naivi” și că este nevoie să ne asigurăm că nu există niciun risc de acțiune militară împotriva o țară NATO.  

Planurile de creștere a numărului de trupe NATO aflate în alertă maximă la 300.000 ar trebui să fie „în vigoare până anul viitor”, spune șeful NATO. 

 

Mai multe articole despre:
jens stoltenberg ucraina nato razboi