A murit unul dintre cei mai mari actori români

 
Ilie Gheorghe
Ilie Gheorghe

Ilie Gheorghe, cunoscutul actor de teatru român, a încetat din viață în noaptea de sâmbătă spre duminică.  Actorul Ilie Gheorghe a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, au declarat pentru Agerpres reprezentanţi ai Festivalului "Shakespeare" de la Craiova.

Anunţul a fost făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional "Shakespeare", înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului.

"A trecut în lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori români, cel care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, domnul Ilie Gheorghe", a spus Boroghină.

Actorul Ilie Gheorghe avea 77 de ani. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete - printre cele mai recente şi cele mai longevive numărându-se "Faust" - Laszlo Bocsardi, Mircea Cornişteanu. La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile "Vreme trece, vreme vine ..." după Mihai Eminescu şi "Oratorii pisicilor turbate" după I.L. Caragiale, arată site-ul oficial al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

De asemenea, Ilie Gheorghe a avut roluri în filme precum "Moromeţii" (1985) în regia lui Stere Gulea şi "Undeva la Palilula" de Silviu Purcărete (2012).

În 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.

În 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate iar în 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Scripcari Nicolae
29 Apr 17:59
Un actor foarte super
Răspunde
0 0
Constantin
29 Apr 16:50
Întradevăr, unul dintre cei mai mari actori, un om modest și deosebit de comunicativ.Odihnească-se în pace.....
Răspunde
0 0
Vali
29 Apr 14:36
A fost unul dintre cei mai mari actori ai Romaniei si ai Europei cunoscut prin interpretarile de exceptie din piesele lui Shakespeare, Moliere, Goethe, Caragiale si multii alti. Cultura romaneasca a pierdut o bijuterie prin disparitia lui Ilie Gheorghe. Odihneasca-se in pace!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?