Coronavirus - România: 53186 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

OCDE a publicat o listă neagră cu paradisuri fiscale după summitul G20, dar cele mai cunoscute scapă

Friday, 03 April 2009, 06:00 Sursă: NewsIn

La summitul de la Londra, ţările G20 şi-au luat angajamentul să "acţioneze" împotriva jurisdicţiilor necooperante, inclusiv împotriva paradisurilor fiscale, iar OCDE urma să publice o listă a ţărilor respective. În cursul serii de joi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a dat publictiăţii o "listă neargă" ce conţine numele a patru ţări care nu şi-au luat niciun angajament de a respecta standardele internaţionale pe plan fiscal: Costa Rica, Malaysia, Filipine şi Uruguay.

De asemenea, pieţele financiare cele mai vizate în mod obişnuit în materie de evaziune fiscală figurează pe o a doua listă, pe care sunt incluse ţările care şi-au asumat angajamente, dar nu le-au implementat "substanţial". Această "listă gri" cuprinde în special Monaco, Liechtenstein, Elveţia şi Luxembourg. 

În ultimele săptămâni, mai multe state intrate în vizorul comunităţii internaţionale au oferit dovezi de bunăvoinţă pentru a evita să fie incluse de OCDE pe lista actualizată pe care o cer ţările mari. 

Problema paradisurilor fiscale, "găuri negre în privinţa finanţelor", a fost readusă în discuţie în noiembrie 2008, în perioada cea mai gravă a crizei financiare, la o reuniune a 17 ţări organizată la Paris, la iniţiativa Germaniei şi Franţei. Statele participante au cerut OCDE să reactualizeze, până la mijlocul anului 2009, lista neagră a paradisurilor fiscale, la care Berlinul cerea adăugarea Elveţiei.

O listă precedent a fost publicată la începutului anilor 2000 de OCDE. Dar aceasta nu număra decât trei ţări - Monaco, Andorra şi Liechtenstein. O parte dintre state au fost şterse de pe listă de-a lungul anilor, după ce şi-au luat angajamente de transparenţă. 

Temându-se să nu figureze pe lista reactualizată, Belgia, Austria, Luxembourg, Elveţia, Liechtenstein, dar şi Andorra au anunţat în ultimul moment o modificare a legislaţiilor naţionale privind secretul bancar. 

Luxembourg şi Austria au acceptat şi să coopereze cu alte ţări, oferind informaţii bancare atunci când există suspiciuni de fraudă. La rândul său, Monaco a acceptat să negocieze un acord de schimb de informaţii pe plan fiscal cu Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte Elveţia, aceasta a anunţat că va respecta standardele OCDE. 

"Patru ţări figurează pe lista neagră", în timp ce lista gri "este uimitor de lungă", a subliniat asociaţia Oxfam-Franţa într-un comunicat. Organizaţia a criticat faptul că "garanţiile minime oferite în aceste ultimele săptpmâni au fost suficient, aparent, pentru a-i convinge pe liderii G20". 

La scurt timp după publicarea listei, preşedintele băncii centrale din Uruguay, Mario Bergera, a reacţionat: "Uruguay nu este un paradis fiscal". 

OCDE ia în calcul patru criterii pentru a defini un paradis fiscal: impozite insignifiante sau inexistente, lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte regimul fiscal, lipsă de schimburi de informaţii fiscale cu alte state şi atragerea de societăţi paravan cu  activitate fictivă.

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri