Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gheorghe Pogea: În urma acordului cu FMI, România trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de 4,6%

Tuesday, 14 April 2009, 18:42 Sursă: REALITATEA.NET

"Am căzut de acord asupra unei scrisori de intenţie care, din punct de vedere al condiţionalităţilor, este una relativ uşoară", a spus Pogea, care a punctat cele patru condiţii: încadrarea într-un deficit de 4,6%, finalizarea sistemului unitar de salarizare până la sfârşitul lunii octombrie, finalizarea legii responsabilităţii fiscale până la finele lunii noiembrie şi realizarea reformei sistemului unic de pensii până la sfârşitul anului.

"Faptul că am încheiat această scrisoare cu FMI este un efect pozitiv", a spus Pogea, care a precizat că Ministerul şi-a propus ca, în această perioadă, să ajusteze deficitul public.

"În paralel am mers cu o serie de măsuri anticriză elaborate încă de la începutul guvernării împreună cu partenerii sociali şi oamenii de afaceri", a mai spus Pogea.

În rectificarea bugetară se face referire la un nou curs valutar de 4,3 lei/euro, faţă de 4 lei/euro, cât era în bugetul aprobat la începutul anului

Ministrul de Finanţe a explicat şi proiecţia macroeconomică care a stat la baza ajustării bugetare şi a înţelegerii cu Fondul.

Ajustarea bugetară s-a făcut pe baza unei creşteri economice de -4, un deficit de cont curent de 7,5, un deficit deficit al bugetului general pentru 2009 de 4,6 şi de 3,7 pentru 2010. Inflaţia medie prognozată este de 5,8%.

 

 

Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri