Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Angela Merkel este artizanul semnării Tratatului de la Lisabona

Sunday, 27 September 2009, 04:27 Sursă: Realitatea TV

Angela Merkel are 55 de ani, a crescut în Germania Democrată, vorbeşte perfect rusa şi are un doctorat în fizică. A intrat în forţă în politică după căderea Zidului Berlinului. Cancelarul de la acea vreme, Helmut Kohl, a luat-o sub aripa lui. A poreclit-o Puştoaica, însă Merkel n-a ezitat să-şi critice mentorul, în timpul scandalului banilor negri de campanie, care a zguduit Uniunea Creştin-Democrată în 2000. I-a luat locul lui Kohl, iar din acel moment, nimic nu i-a mai stat în cale.

Pe 22 noiembrie 2005, Angela Merkel a spart toate tiparele, când a devenit cancelar al Germaniei. Prima femeie, dar şi cel dintâi cetăţean din Est, care a deţinut vreodată această funcţie. Angela Merkel a rămas însă un sfinx, şi după 10 ani în luminile reflectoarelor. Este rezervată, însă pragmatică şi fermă. Mâna de fier, în mănuşa de catifea.

În plină criză, Angela Merkel a ţinut piept mai multor cancelarii europene, care propuneau un plan european de relansare a economiei. L-a respins cu înverşunare şi a fost supranumită Doamna "nu". Acum, tensiunile s-au aplanat, iar preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a mărturisit că o apreciază pe această femeie "curajoasă, loială şi inteligentă".

Merkel şi-a pus amprenta şi asupra viitorului Europei. Când Germania a deţinut preşedinţia Uniunii Europene, Angela Merkel a obţinut semnarea Tratatului de la Lisabona, care schimbă din temelii instituţiile europene. În plină criză, Angela Merkel a făcut economie de promisiuni electorale. A mărit însă pensiile.

"Cred că am putea face mult mai mult, de exemplu, pentru a crea locuri de muncă. Şi de aceea doresc un nou guvern", a declarat cancelarul Germaniei.

În campanie, Angela Merkel i-a lăsat pe nemţi să întrezărească o altă latură a personalităţii ei. Într-un interviu acordat unei reviste pentru reprezentantele sexului frumos, cea mai puternică femeie din lume mărturisea că îi place să coacă prăjituri. Şi că, în fiecare vineri, îi face soţului ei lista de cumpărături. Nu vă lăsaţi însă păcăliţi! În biroul ei, Angela Merkel are un singur tablou, din care zâmbeşte Ecaterina cea Mare, prinţesa germană care a devenit împărăteasa Rusiei.

Vezi mai multe


Alte articole din: Ultimele Stiri
Alte articole din: Ultimele Stiri