Brown, editor la cotidianul Guardian, a fost recompensat pentru volumul "Fishing in Utopia", "o carte încântătoare şi cristalină, care spune povestea iubirii pentru o suedeză şi unde totul este suedez, inclusiv prima soţie, pescuitul şi socialismul".
Tony Judt, cunoscut românilor pentru controversata carte "România la fundul grămezii", a fost distins cu premiul special al juriului, pentru întreaga activitate, deşi Judt s-a regăsit şi pe lista scurtă a autorilor anului, cu lucrarea "Reappraisals: Reflections on the Forgotten Twentieth Century".
Articolele de presă ale lui Patrick Cockburn, publicate în decursul anului în London Review of Books şi în The Independent, au fost recompensate la secţiunea de presă. Juriul şi-a motivat alegerea prin aceea că "Patrick Cockburn ne aminteşte că reportajul este piatra de temelie a jurnalismului bun şi că nu există substitut pentru cunoaşterea intimă atunci când este vorba despre descrierea uneă ţări şi a conflictelor ei". Cockburn a scris, timp de 30 de ani, reportaje despre Orientul Mijlociu, reuşind să redea complexitatea socială şi politică a unei lumi aflată sub semnul crizei.
Premiul Orwell recompensează, anual, cea mai bună carte cu temă politică şi cele mai bune articole de presă care reuşesc "să facă din scrierile politice o artă". Definiţia dată scrierii politice este una generoasă, incluzând dilemele politico-morale, ideile istorice, preocupările culturale şi sociale, atât reale, cât şi imaginate. Ambiţia premiului este aceea de celebra şi promova calitatea dezbaterilor în spaţiul public.
Orwell Prize se acordă din 2004, când laureatul anului a fost Anatol Lieven, cu lucrarea "The Baltic Revolution: Estonia, Latvia, Lithuania and the Path to Independence".