Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Niciun lider PSD la summit-ul socialiştilor europeni. Care ar fi explicaţia

Thursday, 18 October 2018, 15:26 Sursă: REALITATEA.NET

Summitul PES, care a avut loc la Bruxelles, nu a fost doar reuniunea obişnuită dinaintea Consiliului European. Evenimentul a marcat lansarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare din 2019, fiind prezenţi şi cei doi politicieni care şi-au anunţat până acum candidatura pentru a obţine sprijinul PES pentru şefia Comisiei Europene.

E vorba de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarul Maros Sefcovici, vicepreşedinte al CE şi comisar pentru Energie. La reuniune au participat şefi de guvern, comisari europeni, inclusiv Corina Creţu, europarlamentari, membri social-democrați ai Comitetului Regiunilor, alături de lideri ai partidelor ce fac parte din PES, toţi aceştia întâlnindu-se pentru a discuta despre alegerile europene din 2019 și pentru a face schimb de opinii înaintea summitului european de dedicat Brexitului, migrației și Uniunii Economice şi Monetare.

Importanţa summitului nu a contat prea mult pentru PSD, care nu şi-a trimis niciun reprezentant, deşi e unul dintre cele mai importante partide din cadrul PES.

Biroul de Presă al Partidului Socialiştilor Europeni a explicat, la solicitarea EurActiv România, că se întâmplă "foarte rar" ca premierul român să participe la reuniunile socialiştilor dinaintea Consiliului European din cauza unor chestiuni ce ţin de protocol.

În răspunsul oferit EurActiv România, se precizează că, potrivit unor reguli de securitate din România, preşedintele şi premierul nu se pot afla în acelaşi timp în aceeaşi ţară sau în acelaşi avion:

"Astfel că, din păcate pentru PES, doamna Viorica Dăncilă nu poate participa la întâlnirile noastre, deși la reuniunea de ieri (miercuri - n.r.) a fost menționată ca fiind unul dintre cei șase prim-miniştri ai familiei social-democrate din UE. Ne lipseşte de fiecare dată, dar este vorba de regulile românești".

Au existat însă situaţii în trecut în care preşedintele şi premierul s-au aflat în acelaşi timp la Bruxelles. În decembrie 2012, Victor Ponta, pe atunci premier, a participat la întâlnirea preparatorie pentru Consiliul European a şefilor de stat şi a prim-miniştrilor membri PES, în timp ce preşedintele Traian Băsescu se afla şi el la Bruxelles pentru Consiliul European.

Şi în octombrie 2013, Ponta a fost la PES, iar Băsescu la Consiliul European, reuniune ce a provocat o dispută între cei doi, întrucât premierul a susţinut că el ar fi trebuit să fie la reuniunea şefilor de stat şi de guvern, deoarece se dezbătea subiectul agendei digitale.

La summitul de miercuri, Viorica Dăncilă n-ar fi putut oricum să participe, fiind într-un turneu în Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Kuwait, în perioada 17-21 octombrie. PES a invitat însă reprezentanţi ai PSD, dar nimeni nu a onorat invitaţia.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ