Coronavirus - România: 3864 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Sarbatoare 5 martie 2020 - Ce sfinti sunt pomeniti in calendarul ortodox

Thursday, 05 March 2020, 06:20 Sursă: Realitatea.NET

Ortodoxe
Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuv. Marcu Pustnicul

Greco-catolice
Sf. cuv. m. Conon

Romano-catolice
Ss. Luciu I, pp.; Teofil, ep; Adrian din Cezareea, m.

Sfântul Mucenic Conon din Isauria este pomenit în calendarul creştin ortodox la 5 martie.

A trăit în primul secol creştin, pe vremea Sfinţilor Apostoli, în provincia Isauria din Asia Mică.

Sfântul Conon a primit credinţa creştină şi a fost botezat în prima sa tinereţe, în ţinutul Isauriei, Evanghelia fiind propovăduită de însuşi Sfântul Apostol Pavel.

Părinţii săi, Nestor şi Nada, au voit însă ca el să se căsătorească şi i-au găsit o fecioară frumoasă, Ana. După ce s-a făcut această însoţire, Sfântul Conon a hotărât, împreună cu soţia sa, să trăiască în curăţie, ca un frate cu soră.

Sfântul Conon a devenit preot şi a adus la religia creştină un mare număr de oameni. I-a convins şi pe părinţii săi să se boteze, tatăl său s-a învrednicit şi cununii muceniceşti, fiind ucis de închinătorii de idoli, cărora se împotrivea, mustrând rătăcirea lor.

În acea perioadă a fost trimis în Isauria, de către împăratul Domiţian (81-96), funcţionarul imperial Magnus, care a început persecuţiile împotriva creştinilor. Când a fost prins Sfântul Conon, populaţia s-a revoltat, fiind astfel eliberat. După încă doi ani, a murit în casa sa.

Tot în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Conon Grădinarul, care a trăit în vremea împăratului Decius (249-251) şi era de loc din Nazaretul Galileii. De acolo a venit în cetatea Mandon, a Pamfiliei, şi aici şi-a făcut o grădină în care semăna verdeţuri, agonisindu-şi astfel hrana.

A fost omorât pentru că nu a vrut să aducă jertfă idolilor şi L-a mărturisit pe Hristos. I-au fost bătute în picioarele lui piroane de fier şi a fost silit să alerge înaintea caretei guvernatorului până când, slăbind, a căzut în genunchi şi, rugându-se lui Dumnezeu, în mâinile Lui şi-a dat duhul său. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor") 

Alte articole din: LIFESTYLE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: LIFESTYLE