Ce șanse ai să trăiești dacă o bombă nucleară explodează lângă tine?

Tuesday, 23 April 2019, 18:40, Sursă: REALITATEA.NET

Bomba nucleară a ajuns să fie cea mai mare amenințare a vremurilor actuale. După amenințările din Coreea de Nord, dar și cu Rusia aproape de România, sigur te-ai gândit că un război nuclear nu-i niciodată prea departe. Bine, dar chiar și așa, ce înseamnă explozia unei bombe nucleare? Din fericire, specialiștii au făcut calculul și nu-i deloc bine. 

Adaugă părerea ta

În cazul în care o bombă nucleară ar exploda lângă tine, ai vedea pentru prima dată o lumină atât de puternică încât pentru câteva clipe ai crede că Soarele a explodat.

La orizont, dacă ai reuși să vezi ceva, ai vedea o minge portocalie de foc - e ciuperca exploziei pe care o tot vezi prin filme.

Flăcările acestei bile s-ar ridica și s-ar transforma într-o coloană violet închis de fum. Explozia în sine ar ajunge să arate precum o ciupercă gigantică.

Prima undă de șoc ar fi atât de puternică, încât probabil că te-ar doborî din picioare. Și toate clădirile din jur.

Ce înseamnă să supraviețuiești exploziei unei bombe nucleare?

Dacă ai supraviețui până în acel punct, ai fi norocos. Un asemenea scenariu ar părea improbabil, însă în lume există peste 14.900 de arme nucleare.

O detonare a unei bombe nucleare de 10 kilotone sau mai puțin se numără în primele 15 scenarii dezastruoase pentru care guvernul Statelor Unite ale Americii s-a pregătit.

Sfatul specialiștilor, dacă așa ceva chiar se întâmplă, e să eviți cu orice preț să intri într-o mașină. E o greșeală imensă să crezi că metalul și sticla unui vehicul ar putea să te protejeze. Ba din contră, o să mori mai repede de la căldura mai mare.

Acestea nu te-ar ține departe de particulele radioactive. Pentru a te proteja de ele, ar fi nevoie să te afli sub mulți metri de pământ sau sub mulți centimetri de plumb. Ceea ce, pe moment, e imposibil. 

Un sfat mai util e să te ascunzi la metrou. Sau într-o clădire mai solidă. Odată aflat la adăpost, e bine să rămâi acolo cel puțin 24 de ore.

Sursa