Coronavirus - România: 4057 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

19 martie 2020 - Sărbătoare mare - Este "ziua numelui" pentru mii de români care nici măcar nu știu asta

Thursday, 19 March 2020, 06:37 Sursă: Realitatea.NET

Ortodoxe
Sf. Mc. Hrisant şi Daria, Claudiu şi Ilaria; Sf. Mc. Marian Diaconul

Greco-catolice
Sf. m. Hrisant şi Daria. [Sf. Iosif, Patronul Bisericii Universale]

Romano-catolice
Sf. Iosif, soţul Sf. Fc. Maria; Fer. Marcel Callo, m.

Sfinţii Mucenici Hrisant, Daria şi cei împreună cu ei sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 19 martie.

Sfântul Mucenic Hrisant s-a născut în Alexandria, Egipt. Era fiul unui nobil, Polemie, care a plecat la Roma împreună cu familia sa şi acolo a fost senator. Aşa a ajuns Sfântul Hrisant din Egipt în capitala imperiului.

Hrisant a studiat la şcoli din Egipt şi Roma, dar a dorit să cunoască şi Sfânta Scriptura (Biblia). După ce a citit cu atenţie Sfânta Evanghelie şi cărţile Apostolilor, spunea către sine: "Ţi se cădea ţie, Hrisante, să citeşti scripturile păgânilor, cele pline de întuneric, până ce nu cunoşteai lumina adevărului, pe care aflând-o, ţine-te numai de ea, căci nu este înţelept să te întorci iarăşi din lumină la întuneric" (Vieţile Sfinţilor).

Luând legătura cu un preot creştin sihastru, pe nume Carpofor, a cerut să fie botezat, iar la scurt timp a ajuns să predice Sfânta Evanghelie la Roma.

Pentru că nu a fost cu putinţă ca Sfântul Hrisant să fie înduplecat să părăsească credinţa creştină, tatăl său a hotărât să-l căsătorească cu o tânără păgână, în nădejdea că aceasta îl va convinge să redevină păgân.

Tânăra Daria, preoteasă a zeiţei Atena, a devenit însă şi ea creştină, după căsătoria cu Hrisant, hotărând amândoi să nu trăiască la un loc.

Sfinţii Mucenici Hrisant şi Daria au strâns în jurul lor obşti separate de creştini, bărbaţi şi femei care îşi închinau viaţa lui Hristos. Faptul acesta a stârnit mari proteste la Roma, căci cei care erau părăsiţi de soţii lor reclamau ruperea legăturilor pe care le avuseseră, iar tinerii se plângeau pentru desfacerea logodnelor.

Au ajuns în cel din urmă în faţa autorităţilor, în vremea împăratului Numerian (283-284), fiind daţi pe mâna unui aspru persecutor, Claudiu. Văzând răbdarea la chinuri şi auzind răspunsurile date anchetatorilor, Claudiu s-a botezat, împreună cu ostaşii săi, cu soţia şi cei doi fii.

Din ordinul împăratului, Claudiu împreună cu fii săi şi cu ostaşii au fost ucişi, iar Hrisant şi Daria au fost îngropaţi de vii. 

Alte articole din: LIFESTYLE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: LIFESTYLE