Răzbunare „virtuală” a grecilor: brandurile germane, boicotate cu „sârg” atipic naţiei, pe Twitter

Monday, 30 November -1, 00:00 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Supăraţi foc pe măsurile dure de austeritate propuse de creditori şi promovate de Germania Cancelarului Angela Merkel, grecii au declanşat o campanie furibundă de boicotare a brandurilor şi produselor germane.Hashtagul #BoycottGermany (Boicotează Germania) a fost folosit prima oară pe Twitter în weekend, însă abia miercuri a devenit viral în reţeaua de microblogging, potrivit BBC.

Hashtag-ul #BoycottGermany a fost folosit de peste 30.000 de ori in mesajele activistilor politici care dezaproba planul de reforme pentru Atena si atitudinea rigida pe care a afisat-o in timpul negocierilor cancelarul german Angela Merkel. Brandurile si produsele germane au devenit tinta preferată a activistilor politici, suparati pe reformele cerute de creditori in vederea unui nou plan de ajutorare pentru Grecia.

#BoycottGermany a fost miercuri principalul hashtag pe Twitter, in contextul inmultirii resentimentelor fata de o tara despre care multi europeni cred ca incalca valorile democratice prin impunerea unor noi masuri de austeritate Greciei deja umilite.

Mii de utilizatori de Twitter au folosit hashtag-ul “Boicotati Germania” pentru a sustine ideea unui boicot al bunurilor si serviciilor germane, in semn de protest fata de linia dura adoptata de cancelarul Angela Merkel la negocierile privind un nou program de asistenta financiara menit sa evite colapsul sistemului bancar al Greciei si iesirea acestei tari din zona euro.

Unii utilizatori de Twitter au postat si fotografii cu Hitler si cu simbolurile naziste, facand astfel aluzie la ocupatia nazista a Greciei si la ceea ce este perceput de multi ca fiind hegemonia in crestere a Germaniei in Europa la ora actuala. Altii au postat fotografii personalizate care-l arata pe intransigentul ministru german de finante Wolfgang Schaeuble alaturi de bule cu text in care el spune “Dati-le datorii uriase, bagati-i in sclavie pentru totdeauna” sau “vreau o schimbare de regim in Grecia”.

Si ministrul grec al apararii, Panos Kammenos, liderul partidului Grecilor Independenti, partener minoritar in guvernul condus de stanga radicala Syriza, s-a alaturat marti acestui curent manifestat pe Twitter, unde a postat o imagine cu steagul Germaniei insotit de textul “nu mai sprijiniti cel de-al patrulea Reich”, o referire la perceptia ca Germania este acum liderul de facto al Europei.

Apelul la boicotarea produselor germane a fost intampinat online cu critici, chiar si din partea grecilor, dar si cu mult umor din partea europenilor. Intr-un mesaj un utilizator indeamna ironic renuntarea la o masina de lux germana in favoarea unui magar.

Pe langa #BoycottGermany, pe Twitter mai circula si hashtag-ul #ThisIsACoup (“Este o lovitura de stat”), expresie a nemultumirii fata de acordul incheiat in noaptea de duminica spre luni de premierul Alexis Tsipras cu liderii zonei euro, intelegere despre care multi greci cred ca va elimina suveranitatea fiscala a Greciei si va pune economia acestei tari sub controlul Comisiei Europene.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA