Bruxelles-ul încearcă să "impună" Greciei o ultimă soluţie de compromis

Monday, 30 November -1, 00:00 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Liderii Eurozonei au purtat negocieri toată noaptea la Bruxelles în încercarea de a se pune de acord asupra termenilor unui nou pachet de salvare financiară penbtru Grecia. Potrivit reporterilor acreditaţi în capitala Uniunii Europene, un proiect de “compromis” a fost supus atenţiei summit-ului de urgenţă, dar detaliile acestuia încă nu au “ieşit la suprafaţă”. În absenţa unui nou “bailout”, băncile greceşti aflate în pragul falimentului s-ar prăbuşi iar ţara ar părăsi Zona Euro.

Greciei i s-a trasat sarcina ca până miercuri să aprobe o nouă legislaţie cu privire la o serie de reforme înaintea începerii oricărei discuţii asupra unui alt “bailout”.

Potrivit corespondentului BBC, încă nu s-a ajuns la un acord asupra paşilor care trebuie luaţi de Grecia, de urgenţă.

Ceva mai devreme, miniştrii de Finanţe ai Zonei Euro au înaintat o listă de măsuri liderilor Europeni, după două zile discuţii tensionate.

Un oficial guvernamental grec a descris în termeni foarte negativi aceste discuţii. Un altul a spus că unele dintre propuneri păreau concepute cu scopul de a-l “umili” pe Premierul grec Alexis Tsipras şi guvernul său de stânga.

Summit-ul a fost întrerupt, duminică noapte, timp de câteva ore, pentru a le permite domnului Tsipras, Cancelarului Angela Merkel , Preşedintelui Franţei, Francois Hollande şi Preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk să poarte discuţii separate.

În dimineaţa zilei de luni, purtătorul de cuvânt al domnului Tusk a anunţat reluarea lucrărilor summit-ului pentru a examina o “propunere de compromis”.

Documentul de doar patru pagini cu propunerile înaintate de către miniştrii de Finanţe ai Eurozonei include următoarele cerinţe imperative:

-          Reformele propuse de Grecia să fie ratificate de Parlament până miercuri, 15 iulie.

-          Reforme “ambiţioase” ale sistemului de pensii şi ale pieţei muncii.

-          Creditorii internaţionali trebuie să poată lucrachiar la Atena pentru a avea acces deplin la proiectul noii legislaţii.

-          Posibilitatea transferării a unor active “valoroase” al Greciei, în valoare de 50 de miliarde de euro către fonduri externe în vederea privatizării.

-          Discuţii posibile cu privire la negocieri rapide asupra unei ieşiri temporare din Zona Euro, înoţite de restructurarea datoriei, în caz că nu se ajunge la un acord asupra unui nou pachet desalvare financiară.

Din relatările presei, se pare că Grecia nu este de acord cu rolul atribuit FMI-ului în cadrul noului program de asistenţă financiară şi cu crearea “fondului independent” în care să se depună drept garanţie activele greceşti.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA