Scandal în Germania, după ce turbine cu gaz livrate Rusiei au ajuns în Crimeea

Wednesday, 12 July 2017, 19:48, Sursă: REALITATEA.NET

Guvernul german a cerut companiei Siemens explicaţii rapide asupra mutării unor turbine cu gaz în Crimeea, considerând "inacceptabilă" o încălcare a sancţiunilor europene împotriva peninsulei ucrainene anexate de Rusia. Compania susține că turbinele au ajuns în Crimeea fără acordul ei.

Adaugă părerea ta

"Companiei i se cere, înainte de toate, să explice faptele cât mai rapid şi cât mai detaliat posibil", a declarat într-un briefing de presă purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert. El a subliniat că guvernul urmăreşte această chestiune "cu mare atenţie", conform agerpres.ro.

Gigantul industrial german a anunţat luni că două turbine cu gaze livrate iniţial companiei ruse TPE în vara anului 2016 au fost deturnate fără ştirea sa spre Crimeea. Grupul vede aici "o încălcare clară a contractelor Siemens de furnizare" şi a deschis un proces în Rusia. 

Compania a anunțat, recent, că două turbine cu gaz furnizate Rusiei au fost deturnate fără știrea sa către Crimeea. 

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în Crimeea sunt instalate numai turbine de fabricație rusească. Compania germană a amenințat, însă, responsabilii ruși cu un proces.

Rusia a anexat în 2014 de la Ucraina Peninsula Crimeea, o regiune vizată acum de sancţiunile Uniunii Europene, care trebuie respectate de companiile europene. Acum, Rusia caută să scape de dependența energetică a Crimeei față de Ucraina.