Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizia luată de Guvernul Tudose fără consultare publică ar putea băga România în infringement

Monday, 03 July 2017, 23:52 Sursă: Agerpres

România ar putea intra în infringement pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020, urmând să plătească penalităţi până la 200.000 de euro pe zi din anul 2021, în condiţiile în care aplicarea taxării la groapă a deşeurilor cu 80 de lei pe tonă a fost suspendată de Guvern până în 2019, afirmă reprezentanţii Coaliţiei pentru Economie Circulară din România.

"Ordonanţa de Urgenţă 48/2017, emisă vineri seara de Guvernul României, fără consultare publică şi intrând în vigoare imediat, care modifică şi completează OUG 196/2005, privind Fondul pentru Mediu suspendă aplicarea taxării la groapă a deşeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019. Prin această măsură forţată, după doar câteva luni de normalitate, depozitarea la groapă nu se mai penalizează, până în anul 2019, cu 80 de lei pe tona, generând efecte devastatoare asupra mediului înconjurător, asupra poziţiei României în statisticile europene şi asupra eforturilor de reciclare din România", se arată în comunicatul Coaliţiei.

Potrivit sursei citate, poziţia surprinzătoare a Ministerului Mediului, "care pare că a uitat că principala sa obligaţie este
protejarea mediului înconjurător şi a României de penalităţile de infringement" are ca efect direct accelerarea umplerii depozitelor de deşeuri şi aşa insuficiente, distrugerea a mii de hectare de teren şi afectarea pânzei freatice, conducând, în cele din urmă, "la îngroparea României sub un munte de gunoaie".

"În timpul audierilor din Parlament, Ministrul Mediului a afirmat că 'pe noi ne interesează ca cetăţeanul să nu plătească dacă nu a fost informat şi nu ştie ce să facă' deşi, din aceeaşi funcţie de Ministru al Mediului, afirma în 2015, că 'taxa va fi introdusă pentru alinierea României la normele europene - "de.eu zero", adică orice produs devenit de.eu să reintre în circuitul de refolosire şi să redevină materie primă.' Această ordonanţă tolerează, în detrimentul intereselor de mediu ale României, incapacitatea
primăriilor de a oferi infrastructura de colectare separată, permiţându-le să arunce toate deşeurile la groapa, inclusiv resursele reciclabile", afirmă reprezentanţii Coaliţiei pentru Economie Circulară din România.

În opinia acestora, Ministerul Mediului ar fi trebuit să se asigure că toate autorităţile publice locale implementează
consecvent măsurile de protecţie a mediului: de la colectarea selectivă a deşeurilor municipale până la amendarea drastică a celor care aruncă deşeurile necontrolat.

Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmăreşte reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de 3 ani, potrivit Agerpres.

Coaliţia pentru Economie Circulara din România consideră că prin suspendarea acestei penalităţi, România se îndreaptă într-o direcţie total opusă pachetului European de Economie Circulară aprobat şi de Senat prin Hotărârea nr 3/2016 precum şi eforturilor depuse la nivel european pentru devierea depunerii la groapă a deşeurilor şi creşterea gradului de reciclare a deşeurilor.

"Suntem singura ţara din Uniunea Europeana care încurajează depozitarea deşeurilor la groapa. Este o evidenţă de necontestat ca introducerea acestei măsuri penalizatoare şi creşterea graduală a valorii acesteia a dus, în toate statele membre ale UE, fără excepţie, la creşterea gradului de reutilizare şi reciclare a deşeurilor municipale, crearea de resurse pentru economie precum şi noi locuri de muncă. Trecerea la obiectivele prevăzute în foaia de parcurs privind utilizarea eficientă a resurselor ar putea crea peste 34.200 de noi locuri de muncă. Practic, în acest moment, prin încurajarea depozitării, infringementul pentru nerealizarea reducerii cantităţii de deşeuri depozitate cu 50% până în 2020 nu mai poate fi evitat, din 2021 România urmând să plătească până la 200.000 de euro/zi", se arată în comunicatul Coaliţiei.

Coaliţia este o iniţiativa privată, apolitică, deschisa către toţi actorii implicaţi în economia circulară. Coaliţia nu este încă o entitate înregistrată juridic. Membrii Coaliţiei susţin voluntar cu expertiza şi resurse realizarea unor opinii comune cu privire la implementarea Economiei Circulare în România.

106 companii au aderat la această iniţiativă privată, cu un număr de angajaţi de peste 14.000 şi o cifră afaceri de peste
peste 5 miliarde de lei.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL