Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De ce vinde statul gigantul ELECTRICA la un preţ atât de MIC

Friday, 13 June 2014, 09:39 Sursă: REALITATEA.NET

ELECTRICA. Până la 4,5 miliarde de euro sunt necesare pentru a con­strui de la zero aproape 200.000 de kilometri de reţea care să treacă prin 18 ju­deţe şi care să aprindă becul pentru 3,5 milioane de consumatori, scrie Ziarul Financiar.

Statul vinde însă 51% din ELECTRICA, singura com­panie de distribuţie şi furnizare a ener­giei pe care o mai controlează la un preţ cuprins între 443 şi 543 mil. euro. ELECTRICA a avut venituri de aproape 1,2 miliarde euro, iar profitul a fost de 166 mil. euro.

„Activele nu vor aparţine niciodată investitorului", spune însă Bogdan Iliescu, directorul general al BRD Corporate Finance, entitate care face parte din consorţiul care se ocupă de listarea Electrica. Iliescu este şi membru în consiliul de administraţie al Transgaz. Sindicatul de brokeri care intermediază oferta Electrica este format din Citigroup, BRD, Raiffeisen Bank, Société Générale şi Swiss Capital.

Potrivit datelor publicate de Electrica în documentele care au pregătit listarea companiei la bursă, firma administrează 8.389 de kilometri de linii de înaltă tensiune, 45.643 de kilometri de linii de medie tensiune şi 134.834 de kilometri de linii de joasă tensiune, operate de filialele de distribuţie Muntenia Nord, Transil­vania Sud şi Transilvania Nord.

Ultima privatizare din domeniul distribuţiei de energie electrică a fost cea a Electrica Muntenia Sud, proces câştigat de italienii de la Enel. Aceştia au plătit 400 de milioane de euro pentru 50% din acţiunile companiei care alimentează cu energie capitala şi încă 420 de milioane de euro pentru o majorare de capital, bani care ar fi trebuit investiţi în companie.

Fosta Electrica Muntenia Sud este o companie cu aproape 1,2 milioane de clienţi cu o cotă de piaţă pe segmentul reglementat de 19,7%, potrivit raportului pe 2013 al ANRE. Electrica are 3,5 milioane de consumatori şi o cotă de 36% pe segmental reglementat. Practic, statul se aşteaptă să încaseze acum pe o companie de două ori mai mare decât fosta Electrica Muntenia Sud un preţ similar.

„Anul 2008 (când a fost finalizată privatizarea Electrica Muntenia Sud – n.red.) a fost cu totul special privind multiplii realizaţi. Am văzut în perioada 2007-2008 sume imense pe tranzacţii. Nu ne mai întâlnim cu acea periodă", a conchis Iliescu. Mai multe...


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL