Condiții dezastruoase în spitalele de psihiatrie. Pintea: „Unele rapoarte au ajuns la Parchet"

Wednesday, 16 October 2019, 11:18, Sursă: REALITATEA.NET

Unitățile sanitare de psihiatrie din țară, între care și cele din județul Dolj, au fost verificate de către inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică, în urma tragediei de la Săpoca, fiind și rapoarte care au ajuns la unitățile de parchet întrucât există suspiciuni de natură penală, scrie realitateadedolj.net.

Adaugă părerea ta

Potrivit Ministerului Sănătății, acest control a vizat atât calitatea actului medical cât și condițiile igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie.

„Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Inspectorii sanitari au verificat patru spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene cu 5.427 de paturi.

Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.

„Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Pintea.