Dosarul secției de arşi de la Spitalul Floreasca. Foști șefi, puși sub urmărire penală de DNA

 

Mai mulți șefi și foști șefi din Spitalul Floreasca au fost puși sub urmărire penală de DNA în dosarul unității pentru tratarea marilor arși care a rămas și azi nefuncțională. 

UPDATE 15.40 DNA anunță începerea urmării penale față de mai mulți suspecți. Este vorba despre:

- MACOVEI ALEXANDRU RADU, la data faptei manager al Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale),

- GONTARIU MARINA-MAGDALENA, la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (două acte materiale),

- MIHĂILĂ MARIAN, la data faptei șeful biroului achiziții al aceluiași spital, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (șase acte materiale),

- LASCĂR IOAN, la data faptei șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca), cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (cinci acte materiale),

- GALEA AUREL CĂTĂLIN, administrator al S.C. Gemedica S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale),
- spălarea banilor,

- BAYTAR (fostă BOUROȘU) ANDREEA MARIA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor,

- S.C. GEMEDICA S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (opt acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În anul 2013, reprezentanți ai Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) au încălcat normele și reglementările în vigoare atât cu privire la inițierea și organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achiziție publică de echipamente medicale necesare dotării Unității de îngrijire a arșilor gravi, cât și cu privire la derularea și executarea acordului cadru și contractelor subsecvente încheiate de unitatea spitalicească și SC Gemedica SRL, în baza cărora au fost achiziționate echipamente medicale supraevaluate în valoare totală de 18.643.437 lei.

Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 6.171.564,21 lei (inclusiv TVA) din care:

- 1.927.788,21 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi
- 4.243.776 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).
Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL prin aceea că s-au făcut plăți în contul unor lucrări care au fost realizate necorespunzător ori care în realitate nu au fost realizate.
Concret, la data de 23 aprilie 2013, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși. Ca urmare, s-a solicitat achiziționarea echipamentelor medicale strict necesare dotării unei unități de îngrijire a arșilor gravi. Referatul de necesitate a fost întocmit de suspectul Lascăr Ioan, în calitate de șef al Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și a fost aprobat de managerul spitalului, Macovei Alexandru Radu.

Ulterior, la data de 25 aprilie 2013, suspecta Gontariu Marina-Magdalena a elaborat documentația de atribuire, ce conținea caietul de sarcini cu specificații tehnice întocmit de șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă și aprobat de managerul spitalului.

În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele:

- valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.),

- atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.

De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.

Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de suspectul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni și o valoare maximă de 38.935.650 lei fără TVA.

De precizat este faptul că firma respectivă a oferit prețuri ale echipamentelor identice sau aproape identice (diferențe de 0,0001 %) cu cele estimate de spital.

Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), patru contracte subsecvente în valoare totală de 14.680.099,6 lei.

Până la data de 29 aprilie 2016, echipamentele medicale achiziționate încă din anul 2013 pentru Unitatea de îngrijire a arșilor gravi nu au fost utilizate în actul medical, cu excepția celor din dotarea blocului operator, care au fost utilizate în perioada 5 noiembrie 2015 – 11 martie 2016, la un număr de 116 intervenții chirurgicale.

De asemenea, până la aceeași dată, spitalul nu a încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București un contract pentru serviciile medicale furnizate prin unitatea de îngrijire a arșilor gravi. Medicamentele și materialele sanitare utilizate în actul medical pentru cele 116 intervenții medicale la blocul operator al Unității de îngrijire a arșilor gravi au fost trecute în evidența Secției clinice chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă.

Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.

În perioada 2014-2015, suspecții Galea Aurel Cătălin și Baytar Andreea Maria, împuternicită să efectueze tranzacții financiare, au disimulat adevărata natură a provenienței și a proprietății sumelor de 1.895.920 euro și 536.000 lei, prin efectuarea de tranzacții financiare succesive la scurte intervale de timp (câteva zile) între diferite conturi bancare deținute de S.C. Gemedica S.R.L., și două societăți de tip off-shore.

Ulterior, sumele respective au fost retrase în numerar de suspecta Baytar Andreea Maria, cunoscând că sumele de bani provin din săvârșirea unor infracțiuni.

UPDATE 11.40 Potrivit avocatului Cristian Ene, procurorii i-au adus la cunoștință lui Radu Macovei calitatea de suspect în dosar pentru abuz în serviciu. Mai multe cadre medicale de la Spitalul Floreasca au fost citate să se prezinte, marți, la sediul DNA în dosarul privind neregulile de la Secția de Arși, printre acestea aflându-se și profesorul Ioan Lascăr, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate, cadrele medicale ar urma să fie puse sub acuzare de procurori. Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 a trimis, în iulie, la DNA dosarul privind neregulile descoperite de Corpul de control al ministrului Sănătății la Secția de Arși a Spitalului Floreasca.

Cercetările sunt făcute după inspecţia Corpului de Control a premierului. Reamintim că Ministrul Sănătăţii a spus că barocamera pe care a fost cheltuită suma de 3,4 milioane de lei nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Barocamera nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arşi. Nu cred că a fost niciodată scopul.Barocamera poate fi folosită, înţeleg pentru tratamente antiaging sau alte lucuri.”

Este anunţul-şoc al ministrului Sănătăţii. Timp de şase ani, niciunul dintre predecesorii săi nu a semnalat problema, deşi cu toţii au anunţat că unitatea de la Floreasca va avea o cameră hiperbară destinată pacienţilor cu arsuri. S-a descoperit însă că barocamera e doar un dispozitiv medical ce poate fi folosit pentru tonifiere şi cel mult pentru tratarea unor arsuri uşoare. A costat aproape 3 milioane şi jumătate de lei şi a fost cumpărată cu aprobarea mai marilor din sănătate de la acea vreme. Vlad Voiculescu a precizat că a aflat aceste informații de la personalul medical de la Floreasca.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Dacă mă întrebaţi cum s-a făcut analiza atunci, nu ştiu. Sunt mulţi ani de atunci.”

Barocamera face parte din unitatea de îngrijire a pacienţilor cu arsuri grave de la Floreasca, secţie cu nesfârşite probleme.

„Barocamera este în Floreasca, în apropierea secției de mari arși, încercăm să eliberăm spaţiul în acest moment, să o mutăm într-un loc unde nu ne încurcă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Unitatea de îngrijire a arşilor grav de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată de 3 ori în 6 ani. Deschisă prima oară în 2010 după o investiţie de 9 milioane de euro, secţia a rămas nefuncţională din lipsa personalului medical. O altă inaugurare ratată a fost în aprilie 2015 pentru ca o a treia să ducă la demiterea conducerii spitalului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?