Raportul Comisiei UE lovește în plin guvernul: ”Regrese în România”. Opt recomandări suplimentare

 

Raportul Comisiei Europene pe tema justiției din România constată că evoluțiile recente au însemnat un regres față de progresele de până acum și au pus sub semnul întrebării evaluarea pozitivă din ianuarie 2017. Această constatare este valabilă în special în ceea ce privește independența sistemului judiciar, reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt. Prin urmare, raportul conține o serie de recomandări suplimentare care ar trebui puse în aplicare fără întârziere. Important: Bulgaria se descurcă mai bine și ar putea scăpa în curând de monitorizare.Comisia Europeană a prezentat marți cel mai dur raport privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe tema justiției, o lovitură pentru guvernul de la București, criticat în paralel de o rezoluție severă a Parlamentului European. Consultă AICI documentul. 

”În cursul celor douăsprezece luni care s-au scurs de la publicarea raportului din noiembrie 2017, România a luat unele măsuri pentru a pune în aplicare recomandările formulate în raportul din ianuarie 2017. Cu toate acestea, evaluarea din raportul din ianuarie 2017 a fost întotdeauna condiționată de evitarea înregistrării unor regrese care să pună sub semnul întrebării progresele realizate în ultimii 10 ani. Intrarea în vigoare a legilor modificate ale justiției, presiunea la adresa independenței sistemului judiciar, în general, și a Direcției Naționale Anticorupție, în special, precum și o serie de alte măsuri care subminează eforturile de combatere a corupției au avut drept efect anularea progreselor sau punerea sub semnul întrebării a caracterului lor ireversibil”, spune Comisia Europeană.

Anunț bombă al Comisiei UE. Bulgaria ar putea scăpa în 2019 de monitorizarea pe justiție 

”Comisia a observat, de asemenea, că factori mai largi, din afara sferei MCV, au un impact asupra înregistrării de progrese în reforma justiției și combaterea corupției. În această privință, în raport se subliniază faptul că existența unor mijloace de informare în masă libere și pluraliste are un rol important în tragerea la răspundere a factorilor de decizie politici pentru acțiunile lor, de exemplu în scoaterea la lumină a unor posibile cazuri de corupție”, spune raportul Comisiei Europene.

Cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru a permite respectarea orientării formulate de președintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatul său de a încheia MCV până la sfârșitul mandatului actualei Comisii. 

Timmermans: După 10 ani de progrese este trist că România aleargă în direcția greșită 

Prin urmare, în raportul publicat astăzi sunt formulate opt recomandări suplimentare menite să remedieze situația actuală. În acest sens, va fi necesar ca instituțiile-cheie din România să facă dovada unui angajament ferm față de independența sistemului judiciar și de lupta împotriva corupției, să recunoască rolul indispensabil al acestora drept pietre de temelie și să redea statului capacitatea de a acționa, prin pârghiile sale de control și echilibru, atunci când există riscul unei involuții. Pentru remedierea situației, se recomandă următoarele măsuri:

1. Legile justiției

Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare.
Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

2. Numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar

Suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie.
Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție.

Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.

Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

3. Codul penal și Codul de procedură penală

Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală.
Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.
Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situația și va efectua o evaluare în acest sens înainte de încheierea mandatului actualei Comisii. Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esențială pentru a readuce procesul de reformă pe calea cea bună și pentru a permite revenirea la traiectoria care va permite încheierea procesului MCV, astfel cum se menționa în raportul din ianuarie 2017.

 

Fișiere din articol:

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Statul Paralel
13 Nov 22:17
E jignitor cum europenii nu vad progresele incredibile in materie de drepturile infractorilor ... e calr ca sint invidiosi !
Răspunde
0 0
Stan
13 Nov 17:30
JOS CIUMA ILIESCIANA DIN ROMANIA...JOS JEFUITORII ROMANIEI SI ROMANILOR DE 27 DE ANI..JOS CU EI TOTI, PEDEPSITI ASPRU SI AVERILE COLOSALE JEFUITE TARII SI POPORULUI , CONFISCATE TOTAL!!!
Răspunde
0 0
Stan
13 Nov 17:29
JOS CIUMA ILIESCIANA DIN ROMANIA...JOS JEFUITORII ROMANIEI SI ROMANILOR DE 27 DE ANI..JOS CU EI TOTI, PEDEPSITI ASPRU SI AVERILE COLOSALE JEFUITE TARII SI POPORULUI , CONFISCATE TOTAL!!!
Răspunde
0 0
Stan
13 Nov 17:28
JOS CIUMA ILIESCIANA DIN ROMANIA...JOS JEFUITORII ROMANIEI SI ROMANILOR DE 27 DE ANI..JOS CU EI TOTI, PEDEPSITI ASPRU SI AVERILE COLOSALE JEFUITE TARII SI POPORULUI , CONFISCATE TOTAL!!!
Răspunde
0 0
Stan
13 Nov 17:27
JOS CIUMA ILIESCIANA DIN ROMANIA...JOS JEFUITORII ROMANIEI SI ROMANILOR DE 27 DE ANI..JOS CU EI TOTI, PEDEPSITI ASPRU SI AVERILE COLOSALE JEFUITE TARII SI POPORULUI , CONFISCATE TOTAL!!!
Răspunde
0 0
GICA
13 Nov 17:16
Ca să nu se recunoascaă ESECUL MCV (după zece ani de monitorizare), RAPORTUL nu a pomenit NIMIC de subordonarea și internevetia serviciilor secrete românești in justitie. - Curat murdar, ...STIMATĂ EUROPĂ!!!!!
Răspunde
0 0
As iesi in strada ,dar mi-e frică de jandarmi că ăștia bat femeile și copiii.
13 Nov 17:05
De ce nu o spune clar PE,revenirea Codruței în DNA si continuarea serviciilor interne si internaționale ,inclusiv CIA,da a sprijini lupta si dai si luptă„Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție”.Deci termenul de relansare e gresit ,desfiintarea propunerilor si reluarea lor sub indrumarea SRI si CIA,iar cayurile independente și impartiale vin sa ne sfideze pe noi ca popor.Chemati ambasadorul ,care a informat gresit UE sau nu e in stare sa faca nimic pentru banii mei.Multi,foarte multi !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?