Ordonanţa de Urgenţă pentru Legile Justiţiei a ajuns la CSM. Care sunt principalele prevederi

 

O Ordonanţă de Urgenţă pentru Legile Justiţiei urmează să fie adoptată luni dimineaţă. Pentru a grăbi lucrurile, Ministerul Justiţiei a transmis, către CSM, vineri seară, proiectul de Ordonanţă pe legile justiţiei, care are rolul de corela legile justiţiei cu observaţiile comisiei de la Veneţia. Dar Guvernul nu a acceptat toate recomandările, ci doar pe cele care fac referire la revocarea membrilor CSM şi la pensionarea magistraţilor după 20 de ani de activitate. Astfel, proiectul prevede ca pensionarea magistraţilor să fie amânată până în 2022. Astfel, aplicarea prevederii referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor se amână până la 31 decembrie 2022, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei, transmis de Ministerul Justiţiei, vineri, către Consiliul Superior al Magistraturii.

În preambulul proiectului de act normativ se arată că noul sistem de pensionare anticipată "va avea un impact major asupra funcţionării instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor, eficienţei şi calităţii actului de justiţie, generând riscul de scădere substanţială a numărului magistraţilor în activitate", mai ales că noua lege reglementează concomitent creşterea perioadei de formare pentru intrarea în magistratură şi a vechimii necesare pentru promovarea la instanţe şi parchete, astfel că se impune amânarea aplicării lui.

"Potenţialul impact al acestei prevederi legale asupra resurselor umane existente la nivelul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea a fost reliefat şi în Opinia preliminară privind proiectul de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), recomandându-se renunţarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi stabilit în mod cert faptul că aceasta nu va avea niciun impact advers asupra funcţionării sistemului", se menţionează în documentul citat.

Informaţia despre OUG pe legile justiției a fost confirmată de ministrul de Externe, Teordor Meleşcanu. "Da, este programată o sedinţă de Guvern pentru luni la ora 09:00", a spus ministrul de Externe, adăugând că această dată urmează să fie confirmată. 

Coaliţia de guvernare spune că este nevoie de această Ordonanţă de Urgenţă pentru a pune Legile Justiţiei în acord cu cerinţele Comisie de la Veneţia.

Meleşcanu a declarat că premierul Viorica Dăncilă va efectua, săptămâna viitoare, o deplasare externă care va dura întreaga săptămână.

„Da, confirm. Va fi de o săptămână, este o deplasare în Turcia care va fi în ziua de luni, marţi şi miercuri vor fi Dubai şi Abu Dhabi în Emiratele Arabe Unite, după care se va merge în Kuweit”, a spus ministrul de Externe.

Întrebat dacă va avea loc o şedinţă de Guvern luni dimineaţă, înainte de plecarea premierului, acesta a răspuns afirmativ.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a discutat, joi, cu reprezentanti ai Comisiei de la Venetia despre continutul viitoarei Ordonante de Urgenta prin care vor fi puse in acord Legile Justitiei, recent modificate de Parlament, cu recomandarile Comisiei.

Informatia apare intr-un comunicat postat pe site-ul Comisiei de la Venetia, in care se precizeaza ca Tudorel Toader a facut o vizita la secretariatul Comisiei.

"Dl Toader a prezentat posibilul continut al unei viitoare ordonante de urgenta in domeniul Justitiei care va aborda, printre altele, unele dintre problemele ridicate in Opinia Preliminara emisa in data de 13 iulie si care se va afla pe agenda viitoarei sesiuni a Comisiei de la Venetia, care va avea loc pe 19 octombrie", se arata in comunicatul citat.

Klaus Iohannis ar urma să promulge azi și ultima lege a justiției, legea 303, care prevede posibilitatea pensionării magistraților după 20 de ani de activitate, indiferent de vârstă. Comisia de la Veneția a atras atenția că această măsură ar duce la depopularea sistemului, așa că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență, prin care să schimbe prevederea.

Coaliția de guvernare ignoră deocamdată recomandarea referitoarea la eliminarea președintelui din procedurile de numire și revocare ale procurorilor-șefi. Și nu a luat în considerare opinia experților nici când a adoptat OUG pentru Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Ultima lege a justiţiei, la un pas de promulgare. Dragnea şi-a impus pe sub masă OUG 13

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Lasti batrânii să plece,aduc cu ei un trecut dureros
13 Oct 06:08
Comisia de la Veneția se vede cât colo că e formată din politruci,ce norme europene interzic pensionarea judecătorilor la vârsts la care se pensioneaza si Mihai Sucitu ?Si noi ii credem zei,mai ales ei se cred.Nu era mai bine sa scadă pensiile enorme pe care le au judecatorii,ca sa nu fie atrasi și de avocatură ?Si nu era necesară o prevedere ca 5 ani nu pot profesa avocatura,ca ar fi conflict de interese,dat fiind cunostiințele rămase pe la instanțe?Tinerii poate nu ar fi obedienti cu serviciile,de aceea să ne fie frică de ei ?Bătrânii din justitie,ca judecatorul Popa,au condamnat ,la cerere,pe toti oponeții lui Ceausescu, si cand i s-a cerut capul si al lui,a inventat justitia populara ,fără legi si principii,trăgând cu piciorul la ce a urmat.Asa ca lăsati tinerii să acceadă în justitie,sunt mii,zeci de mii din care poti alege 100.
Răspunde
0 0
Jan
13 Oct 07:51
7 Nenica, ia-ti pastilele ca se vede ca nu te duce capul, iar intrebarile sa le pui lui el lidero maximos cu ai lui judecatores care tot la cerere actioneaza (eu vorbesc si el asculta, nu ?) ! Nu comitia face legile ! Nu comitia face comisii peste comisii ! Nu comitia da salarii si pensii de lux ! Sufismele comunistoide cu care ti-ai educat mintea ti-au mincat viata degeaba !
0 0
Jan
12 Oct 20:43
Se vede cu ochii liberi cum se scrie istoria si cine vor fi beneficiarii depopularii dupa destinatiile unde se duce ciocoimea ! ... israel, turcia, uae, kuweit ... ciocoimea lucreaza ...
Răspunde
0 0
Gheorghe si Ion asupriti de straini
12 Oct 15:12
Înlocuirea popoarelor Europei, programată la ONU. O posibilă explicație a sabotării Referendumului. Editorial de Mirel Curea

În urmă cu mai bine de douăzeci de ani, experți ai Organizației Națiunilor Unite elaborau un Raport-Proiecție care indica faptul că „în următorii 50 de ani, toate țările Europei se vor confrunta cu declinul și îmbătrânirea populațiilor lor”. Noile provocări, arătau pe atunci specialiștii ONU, generate de declinul și îmbătrânirea populațiilor acestor țări, „vor necesita reevaluări cuprinzătoare a multor politici și programe stabilite, inclusiv cele referitoare la migrația internațională”.

Concentrându-se pe aceste două tendințe, de declin și de îmbătrânire a populațiilor,Raportul mai arăta că soluția pentru țările confruntate cu acest fenomen este „migrația de substituție”, de înlocuire, plecând de la cazul a opt țări lovite de flagelul fertilității în scădere: Franța, Germania, Italia, Japonia, Republica Coreea, Federația Rusă, Regatul Unit și Statele Unite. Desigur, pe noi ne interesează acum, în principal, situația din țările europene aflate în listă.

Estimările elaborate de specialiști indicau faptul că „în următorii 50 de ani, adică în perioada 1995-2045, populațiile din aproape toate țările dezvoltate vor scădea drastic și vor fi serios îmbătrânite, ca urmare a fertilității scăzute și a longevității sporite”. „Toate țările și regiunile studiate în acest raport vor avea nevoie de imigrație masivă, pentru a preveni scăderea populației”, concluziona documentul în mai multe rânduri.

Numărul de imigranți necesar pentru a evita scăderea populației aptă de muncă în Europa, calculat de aceiași experți, apare a fi mult mai mare decât cel necesar pentru a evita scăderea populației totale, iar în unele cazuri, cum ar fi Franța sau Anglia, acest număr este de două, respectiv de pat
Răspunde
0 0
Gheorghe
12 Oct 17:06
4 Bai, porcule, citi copii ai si citi ai exterminat constient si intentionat ? Nu da vina pe altii, trol rus nespalat, pentru ingalarea si mizeria in care traiesti ! In imbecilitatea ta naturala iti inchipuiai ca cineva o sa faca casa memoriala din cocina unde traiesti ? Sictir, redusilor comunistoizi !
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?