Constantin Roibu, chemat la răspundere pentru spolierea OLTCHIM. Pagube de 500 de milioane de euro

 
Constantin Roibu, chemat la răspundere pentru spolierea OLTCHIM. Pagube de 500 de milioane de euro
Constantin Roibu, chemat la răspundere pentru spolierea OLTCHIM. Pagube de 500 de milioane de euro
FOTO: Mediafax

Constantin Roibu, fostul director general al combinatului Oltchim este făcut răspunzător de către consorţiul administratorilor judiciari Oltchim, pentru decizii eronate de management, spolierea companiei şi investiţii ineficiente- scrie economica.net.Rominsolv şi BDO Business Restructuring au înaintat Tribunalului Vâlcea  acţiunea în răspundere asupra lui Constatin Roibu, fostul preşedinte - director general al combinatului din Râmnicu Vâlcea , dar şi a foştilor subordonaţi ai acestuia, Vasile Mandica, fost director economic, Veronica Preoteasa şi Nicolae Olaru, foşti directori comerciali şi Daniel Mihăescu, fost director Divizia Petrochimică Piteşti.

Decizia de a cere răspunderea în solidar a lui Roibu şi a foştilor săi subordonaţi a fost aprobată în Adunarea Creditorilor Oltchim.
Cererea de tragere la răspundere a fostei conduceri a societăţii a fost făcută ca urmare a depistării, în Raportul asupra Insolvenţei şi în raportul Curţii de Conturi, a următoarelor fapte culpabile: "folosirea bunurilor societăţii în interes propriu sau în interesul altei persoane[...] dispunerea, în interes personal, a contiuării activităţii care duce la încetarea de plăţi, folosirea mijloacelor ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi".
Constatin Roibu a fost cel mai longeviv director al unui combinat de stat din România, el "împărăţind" la Oltchim din 1991, până în 2012: În acest timp, combinatul a acumulat datorii de peste 700 de milioane de euro la AVAS, bănci comerciale, Salrom SA şi Electrica.

Constatin Roibu susţine că nu se consideră vinovat de insolvenţa Oltchim şi spune că a depus un document la judecătorul sindic în care se disculpă de toate acuzele care i-au fost aduse prin Raportul asupra Insolvenţei. Statul încearcă încă să privatizeze Oltchim, la pachet cu rafinăria Arpechim Piteşti, după preluarea acesteia de la Petrom. Termenul  limită este pe 6 iunie. Până în prezent, ar fi interesate două societăţi, un consorţiu chinez şi SIF Transilvania.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
detectiv
19 May 08:39
Ar trebui aplicata si verificaţi toti administratori la compania de stat cât si ce-i privati ...la compania privata administratorul judiciar merge mana în mana cu adm companie si împart ce-a mai rămas...si aceştia trebuie verificaţi la sânge ...
Răspunde
0 0
perpesicius
18 May 14:37
Dar independenta noastra justitie nu se sesizeaza cu adevarat.....sau nu sunt interese aici...
Răspunde
0 -1
Gips Oltchim
18 May 11:03
Hai sa fim seriosi dom' Piperea!
Ce valoare are raportul dumneavoastra in fata justitiei ... nu cumva este egal cu ZERO?

Mai mult ... daca doriti: raportul dumneavoastra nu inseamna nimic, oricat te-ai stradui sa-l privesti si orice unghi ti-ai alege. Este lipsit de valoare juridica si dumneavoastra stiti foarte bine acest lucru. Este o insiruire de date preluate din Oltchim - aparent fara discernamant, labartata, neprofesionist prelucrata, pe cca. 300 de pagini format A4. In mod normal ceea ce este scris in raport putea fi cuprins in maxim 120 de pagini. Raportul este lipsit de consistenta iar 75% din continut cuprinde descrierea procesele tehnologice ale instalatiilor Oltchim, o lista de furnizori de materii prime si o lista de clienti ai produselor fabricate de Oltchim. Si, cand spuneam "aparent fara discernamant", ma intrebam daca nu cumva datele mentionate mai sus (procesele tehnologice, porofoliul de furnizor, portofolil de clenti) nu au constituit cumva o "vanzare" mascata a unor date confidentiale care tin de secretul de serviciu si nu numai. Va rog sa reflectati ... dupa mine miroase a tradare!

Si va mai intreb ceva ... ce valoare are un raport intocmit de o comisie parlamentara in fata justitiei? Tot ZERO.

De ce nu spuneti ca raportul de care faceti atata caz acum - la un an si trei luni de la publicarea lui - a fost deja pus la dispozitia judecatorului sindic si a organelor abilitate sa cerceteze faptele si persoanele incriminate de dumneavoastra.
Ce s-a intamplat? Nu v-a bagat nimeni in seama? Nimeni, din cei abilitati, nu a dat valoarea pretinsa de dumneavoastra acelui raport?

Ca sa nu mai vorbim de ASTRA. Solicitarea dumneavoastra a fost facuta catre ASTRA tot acum un an si trei luni. Si ... la fel; nimeni nu da doi bani pe raportul dumneavoastra. Administratorulspecial al ASTRA va spus in mod clar:
- "administratorii judiciari ai OLTCHIM insista ca raportul intocmit de ei este documentul necesar si suficient
Răspunde
4 0
Gheorghe Stefan
17 May 22:56
asa ar trebui sa faca justitia cu toti managerii de la fabricile facute praf
Comentariul tău aici*
Răspunde
3 0
Virgil Bestea
17 May 22:46
unde a depus domnul Piperea dosarul? Tot la judecatoria judetului Vrancea, asa cum scrie in raportul administratorilor? Ciocoflenderi ati fost, papagali ati ajuns :-)
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?