Una dintre marile dileme din știință, aproape de rezolvare: cum s-au format inelele lui Saturn

 

Inelele planetei Saturn sunt de multă vreme unul dintre cele mai explorate mistere. Însă o echipă de cercetători a reușit să elucideze misterul. Un studiu coordonat de NASA, scoate la iveală faptul că inelele lui Saturn sunt alcătuite din 95% gheață, spre deosebire de cele pe care le au Uranus și Neptun (acestea au mai multă rocă, de aceea sunt mai întunecate). Află cum s-au format inelele din jurul planetei Saturn.

Cercetătorii iau în calcul trei posibile ipoteze care au dus la formarea inelelelor lui Saturn: ciocnirea unei comete cu unul din satelitii deja existenți ai planetei urmată de etalarea materiei rezultată ca urmare a distrugerii complete a acestora; captura unui obiect masiv din sistemul solar extern care ulterior a fost distrus de forțele mareice induse de planeta Saturn; și inelul este o ramașiță din norul primorial de praf si gaz în care s-a format planeta Saturn.

În cadrul studiului, savanții au folosit simulări pe computer pentru a investiga disrupția obiectelor din centura Kuiper de forța mareică a planetelor-gigant.

Astfel, au descoperit că în majoritatea cazurilor, fragmente au rămas pe orbita planetelor, iar masa combinată a acestor fragmente este suficientă pentru a explica inelele din jurul lui Saturn și Uranus.

Așadar, cea mai plauzibilă explicație este aceea că inelele planetare s-au format când obiecte suficient de mari au trecut pe lângă acești giganți și au fost distruse.

„Descoperirile arată că inelele planetelor-gigant sunt rezultate alte procesului natural de formare a planetelor din sistemul nostru solar. Asta ne indică și faptul că alte planete, descoperite în jurul unor stele îndepărtate, vor avea inele formate în aceeași manieră. Descoperirea unui sistem de inele în jurul unei exoplanete a fost deja anunțată, iar mai multe descoperiri de acest fel ne vor ajuta să înțelegem mai bine originile acestora", potrivit cercetătorilor.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Icarus, iar la cercetare au luat parte patru profesori de la Kobe University, de la Institute de Physique du Globe și de la Earth-Life Science Institute.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?