"Mai mulți infractori pe străzi, zero reformă". Angajaţii din penitenciare îi cer DEMISIA lui Toader

 
Ministrul Justiției se întâlnește, joi, cu sindicaliștii din penitenciare
Ministrul Justiției se întâlnește, joi, cu sindicaliștii din penitenciare

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, se întâlnește, joi, cu sindicaliștii din penitenciare. Se va discuta despre salarizarea, dar și despre statutul angajaților din penitenciare.Sindicaliştii din penitenciare au ieşit în fața Ministerului Justiției, începând cu ora 7:45, pentru declarații în legătură cu "practicile abuzive" ale ministrului Tudorel Toader pe care îl acuză de discriminare după ce i-au cerut demisia pentru incompetență.

Potrivit sindicaliştilor din închisori, ministrul Justiţiei "încearcă să ne elimine din cadrul de dialog social".

"Un ministru care s-a dovedit incapabil să gestioneze sistemul penitenciar refuză dialogul și, efectiv, încearcă să ascundă un dezastru. Avem câteva mii de infractori liberi pe stradă sub pretextul unei îmbunătățiri a condițiilor din penitenciare care nu se realizeză decât la nivel declarativ", spun sindicaliştii din penitenciare, care nu au fost invitaţi la întâlnirea de azi cu ministrul Toader.

Aspectele esenţiale referitoare la evaluarea activităţii angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor trebuie să fie reglementate prin lege organică, potrivit motivării deciziei prin care Curtea Constituţională a României a stabilit că prevederile articolului 23 din Legea 293/2004 sunt neconstituţionale.

În opinia judecătorilor constituţionali, delegarea atribuţiei de a stabili normele de evaluare unui membru al Guvernului, prin emiterea unor acte administrative, ce au caracter infralegal, determină o stare de incertitudine juridică, deoarece actele de acest tip se modifică, de regulă, destul de frecvent.

"Astfel, normele respective trebuie să respecte anumite exigenţe de stabilitate, previzibilitate şi claritate, iar delegarea către un membru al Guvernului a atribuţiei de a le stabili, prin emiterea unor acte administrative cu caracter normativ, de rang infralegal, determină o stare de incertitudine juridică. Aşadar, dispoziţiile de lege criticate contravin şi normelor de tehnică legislativă", se menţionează în motivare.

Sindicaliştii din penitenciare listează 10 motive pentru demisia lui Tudorel Toader:

 1. "I-am cerut ministrului Justiției să rezolve problemele sistemului penitenciar și i-am propus și soluții, după ce la primele proteste ale personalului a constatat că există penitenciare și s-a și deplasat rapid la cel mai apropiat pentru o sesiune foto. Au mai fost ceva vizite, și cam atât. Nici măcar una dintre cele 12 probleme n-a fost rezolvată.
 2. Ulterior, când a devenit evident că ministrul justiției subminează penitenciarele deși vorbește despre modernizare, l-am criticat pentru reducerea la jumătate a investițiilor, obligarea angajaților la muncă fără plată și blocarea sistematică a proiectelor de dezvoltare la stadiul de propunere.
 3. Când au fost încercări de dezinformare am fost nevoiți să-l corectăm pe ministrul Toader. A încercat și încearcă să ascundă efectele negative ale recursului compensatoriu, o grațiere mascată, de care au beneficiat deja câteva mii de infractori, care deja au început să revină în penitenciare.
 4. Deși a încercat să nege ulterior sumele avansate, lucrează la un proiect scandalos de premiere a infractorilor cu câte 5 - 8 Euro pentru fiecare zi de detenție. Totalul efortului financiar pentru bugetul de stat va fi de peste 500 de milioane de Euro. Victimele nu primesc nicio despăgubire.
 5. L-am contrazis și când a incercat sa dezinformeze în legătură cu evacuarea unor corpuri de clădire din penitenciare. Știa că acestea riscă să se prabușească în timp ce dânsul se ocupă de corespondență acoperitoare cu șefii de la penitenciare. Cele 22 de lucrari “in executie”, dintr-o lista de 137 de pretinse investitii, sunt 12 in realitate.
 6. Șefii penitenciarelor au fost vasalizați efectiv prin blocarea tuturor concursurilor de ocupare a funcțiilor de conducere, unele anunțate încâ din decembrie 2016. Numirile s-au făcut pe câte șase luni, ministrul prelungindu-le personal celor care s-au dovedit ascultători. Ceilalți au fost înlăturați din funcții fără nicio explicație.
 7. Statutul polițistului de penitenciare l-a negociat de unul singur confundând dialogul social cu deciziile unilaterale prin care a respins majoritatea propunerilor sindicale. Motiv pentru care am și dezavuat recent încercarea de a frauda încă o dată dialogul social, ministrul pretinzând în declarații publice că ar avea acordul sindicatelor pe acest proiect.
 8. L-am criticat pe ministrul Toader pentru că a mușamalizat cazurile de corupție de la Poarta Albă, unde șefi dovediți în urma unor controale că au favorizat infractori-vip oferindu-le condiții mai bune și facilităndu-le liberarea anticipată, au fost păstrați în continuare în funcții și ajutați să se pensioneze.
 9. Ministrul Justiției a promis plata orelor suplimentare pentru angajații din penitenciare. Nu s-a ținut de cuvânt, deși s-a angajat acum 6 luni că problema se rezolvă în 2 săptămâni. În continuare, cele peste 1 milion de ore suplimentare sunt neplătite, iar plata pentru viitor e incertă. A mai promis și dialog "în fiecare luni, a fiecărei luni". A uitat rapid.
 10. Ministrul Justiției ne discriminează pentru că avem o poziție activă în apărarea și promovarea drepturilor și intereselor profesionale ale membrilor noștri de sindicat și pentru că am contestat deciziile politice privind premierea infractorilor și grațierea mascată. Ceea ce vom continua să facem".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

 • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?