Tabloul de Banksy cu „deputații britanici-cimpanzei”, vândut cu 11 milioane de euro

 

Un tablou de Bansky în care parlamentarii britanici sunt înlocuiți de cimpanzei a fost vândut la licitație cu o sumă record: 11,1 milioane de euro. Lucrarea celebrului artist stradal a fost vândută cu o valoare de șase ori mai mare decât se estima. În plină dezbatere asupra Brexit-ului, „Devolved Parliament” descrie atmosfera gălăgioasă din Camera Comunelor din Parlamentul britanic, băncile verzi fiind ocupate de cimpanzei.

Tabloul a fost vândut la licitaţie la Londra pentru suma record de 11,1 milioane de euro, mult peste estimările făcute, relatează AFP şi Reuters, preluate de agerpres.ro.

Precedentul record pentru o lucrare a lui Banksy, a cărui adevărată identitate rămâne un mister, a fost de 1,7 milioane de euro, în 2008, la New York.

Lucrarea „Devoted Parliament” descrie atmosfera gălăgioasă din Camera Comunelor din Parlamentul britanic

Este cea mai mare operă pe pânză a artistului britanic. Fără să-şi fi dezvăluit vreodată identitatea, Banksy  este cunoscut pentru graffiti-urile cu teme sociale și politice realizate.

Tabloul are o lăţime de patru metri şi a fost expusă pentru prima dată în cadrul unei expoziţii a artistului în Bristol, ''Banksy vs Bristol Museum'', în 2009. Preţul acesteia a fost estimat între 1,7 şi 2,25 de milioane de euro.

Tabloul a fost adjudecat după doar 13 minute de licitaţie la care au participat "zece colecţionari", a anunţat Casa Sotheby's. Identitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.

Acest tablou distopic prezintă cimpanzei aşezaţi pe băncile verzi ale Camerei Comunelor, în locul deputaţilor britanici.

Licitaţia a fost organizată la mai puţin de o lună de la data prevăzută pentru Brexit, 31 octombrie, într-o ţară încă extrem de divizată, la mai bine de trei ani de la referendumul din iunie 2016 care a decis ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Pictura a fost creată în 2009, cu mult înainte de scandalul creat de Brexit, dar a fost scoasă la licitaţie acum.

Lucrarea a fost realizată de Banksy pentru o expoziţie la Muzeul din Bristol, apoi a fost vândută unui colecţionar privat. Anul acesta, a fost inclusă într-o expoziţie la acelaşi muzeu, prilejuită de Brexit, programat iniţial pe 29 martie, înainte de a fi prelungit termenul.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?