Ger de crapă pietrele! PROGNOZA METEO pentru intervalul 5-18 ianuarie

Monday, 05 January 2015, 12:42 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în toată ţara. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -15 grade, iar izolat chiar sub -25 grade, potrivit mediafax.ro.

Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade.

În cursul zilei de marţi (6 ianuarie) şi în noaptea de marţi spre miercuri (6/7 ianuarie) vântul va avea intensificări în Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 55...65 km/h.


Meteorologii au emis prognoza pe următoarele două săptămâni, valabilă în majoritatea regiunilor țării.

BANAT
În primele zile ale intervalului de prognoză temperatura aerului va marca o scădere treptată, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopților, când minimele nocturne vor coborî, în medie, spre -11...-10 grade. Maximele diurne vor avea o evoluție similară, astfel încât vor scădea spre -5 grade pe 7 ianuarie. Ulterior vremea se va încălzi ușor și treptat, până la aproximativ 4..5 grade ziua și 0 grade noaptea (în 11 ianuarie). Pe 12 ianuarie va avea loc o ușoară răcire, pentru ca după această dată și până la sfârșitul celor 2 săptămâni de prognoză să se înregistreze medii termice de 4...6 grade ziua și -2 grade noaptea, temperaturile urmând a fi ușor mai ridicate decât cele normale în această perioadă a anului.
În primele zile ale intervalului doar cu totul izolat vor fi fulguieli, iar după 8 ianuarie vor fi precipitații mixte aproape zilnic, mai importante cantitativ și pe arii mai extinse în jurul datei de 11 ianuarie.

CRIȘANA
La începutul intervalului de prognoză vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopților. În cea mai rece zi, 7 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi de -6 grade, iar valorile nocturne vor scădea spre -14 grade. Între 8 și 11 ianuarie va avea loc un proces de încălzire ușoară de la o zi la alta, astfel încât la sfârșitul acestui interval valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de aproximativ 3 grade ziua și minime situate în jurul valorii de 0 grade, în medie. Pe 12 ianuarie vremea se va răci, pentru ca ulterior, după 13 ianuarie, regimul termic să se mențină relativ constant, la valori ușor peste mediile climatologice ale perioadei, de 3...5 grade ziua și -2 grade noaptea.
Probabilitatea pentru precipitații mixte va crește după data de 9 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse și vor fi mai importante cantitativ în intervalul 10 – 13 ianuarie.

TRANSILVANIA
Vremea va fi tot mai rece în prima parte a intervalului, devenind geroasă în cursul nopților, iar în dimineața zilei de 8 ianuarie media regională a temperaturilor minime va scădea spre -20 de grade Celsius. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scădere, spre valori medii de -12...-11 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasă pe tot parcursul zilei de 7 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o creștere treptată, iar după data de 13 ianuarie valorile vor fi ușor mai ridicate decât normele climatologice ale celei de a doua decade de ianuarie, respectiv 1...2 grade ziua și -6 grade noaptea, mediate pe întreaga regiune.
Vor fi precipitații, predominant lapovițe și ninsori, în fiecare zi după data de 9 ianuarie, dar în intervalul 10 – 13 ianuarie acestea se vor semnala pe arii extinse și vor fi moderate cantitativ.

MARAMUREȘ
În primele zile ale intervalului vremea se va răci accentuat, de la valori maxime de -2 grade și minime de -7 grade la început, spre medii termice diurne de -10...-9 grade și valori nocturne de -17 grade Celsius (în 7 ianuarie). Între 8 și 11 ianuarie va avea loc o încălzire, temperatura urmând să urce spre 3 grade ziua și 0 grade noaptea, pentru ca în intervalul 13 – 18 ianuarie să se înregistreze, în medie, valori între 1 și 3 grade ziua și în jurul a -4 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme ușor mai caldă decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii ianuarie.
La începutul intervalului vor fi doar izolat fulguieli, dar apoi, după data de 9 ianuarie, vor cădea precipitații predominant sub formă de lapoviță și ninsoare în fiecare zi. Acestea vor fi mai importante cantitativ și se vor semnala pe arii extinse în intervalul 10 – 13 ianuarie.
MOLDOVA
În primele zile ale perioadei de prognoză temperaturile vor fi în scădere treptată, caracterizând o vreme deosebit de rece, chiar geroasă, cu valori medii ale maximelor diurne de până la -10...-9 grade și ale minimelor nocturne de aproximativ -16 grade (în 7 – 8 ianuarie). Apoi vremea se va încălzi, iar între 13 și 18 ianuarie regimul termic nu va avea variații importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de 2...4 grade și nocturne de -4...-3 grade, ușor peste normele climatologice ale perioadei.
Va ninge în general slab cantitativ la începutul intervalului de prognoză, iar după 10 ianuarie vor fi precipitații mixte, dar numai în jurul datei de 11 ianuarie vor fi pe arii mai extinse, în rest se vor semnala doar izolat.

DOBROGEA Vremea va deveni deosebit de rece în primele zile ale intervalului de prognoză, iar între 7 și 9 ianuarie nopțile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -13...-12 grade, în timp ce valorile diurne vor scădea spre aproximativ -8 grade Celsius ( în 7 ianuarie). Între 8 și 11 ianuarie vremea se va încălzi, mediile regionale ale temperaturilor maxime vor urca până spre 7 grade, pentru ca apoi, până la sfârșitul perioadei de prognoză să nu se mai înregistreze variații semnificative ale regimului termic, astfel încât media maximelor va fi de 5...7 grade, iar cea a minimelor nocturne de -2...0 grade, în general, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie.
La începutul intervalului vor fi condiții pentru fulguieli trecătoare, dar pe data de 11 ianuarie precipitațiile, predominant sub formă de ploaie, se vor semnala pe arii extinse și vor fi moderate cantitativ. Ulterior doar izolat și trecător vor mai fi ploi slabe sau lapovițe.

MUNTENIA
În primele zile ale prognozei vremea va fi tot mai rece, devenind geroasă în cursul nopților și al dimineților de 7, 8 și 9 ianuarie, când minimele nocturne vor scădea sub -10 grade, atingând o medie de -17 grade Celsius în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Maximele diurne vor avea o evoluție similară, fiind în scădere de la valori de 0 grade, în medie, la începutul intervalului, spre -8 grade pe 7 ianuarie, pentru ca apoi să crească din nou până la aproximativ 6 grade Celsius, în jurul datei de 11 ianuarie. Până la finalul celor 2 săptămâni de prognoză, regimul termic nu va avea variații importante, valorile de temperatură urmând a se situa ușor peste normele climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 4...6 grade și ale minimelor de -5...-3 grade.
Probabilitatea pentru precipitații va fi redusă pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, exceptând data de 11 ianuarie când vor fi ploi, lapovițe și doar trecător ninsori, la nivel local.

OLTENIA
La începutul intervalului temperaturile vor fi în scădere, spre valori sub normele climatologice ale perioadei. Cel mai frig va fi în 7 și 8 ianuarie, când maximele diurne vor fi, în medie, de -6...-5 grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa în jurul unei medii de -14 de grade. Ulterior vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât între 11 și 18 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv maxime de 4...6 grad și minime în jurul a -4 grade, fără variații semnificative.
În intervalul de prognoză vor fi ploi și lapovițe la nivel local pe 11 și 13 ianuarie, iar în rest acestea se vor semnala doar izolat și trecător și vor fi neînsemnate cantitativ.

LA MUNTE
Temperatura aerului va fi în scădere în primele zile ale intervalului, vremea devenind geroasă, astfel încât pe 7 ianuarie maximele diurne vor atinge, în medie, -13 grade Celsius, iar minimele nocturne vor scădea spre -21 de grade. Ullterior, până pe data de 11 ianuarie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor crește spre -2...0 grade ziua și -7...-5 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menține până la finalul celor 2 săptămâni de prognoză.
La începutul intervalului doar izolat va ninge slab, dar după 9 ianuarie zilnic se vor semnala precipitații, predominant ninsori, la nivel local. Cantitățile de precipitații vor fi mai însemnate în jurul datei de 11 ianuarie.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: PROGNOZA