Pădurarii vor primi arme letale. Câte păduri se taie ilegal în România

Wednesday, 27 November 2019, 21:53 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

 

Camera Deputaților, care este for decizional, a adoptat cu 232 de voturi un proiect de modificare a ordonanței de urgență privind statutul personalului silvic, astfel încât pădurarii cu atribuţii de pază să fie dotați cu armament de serviciu, letal sau neletal.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de paza fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor”, se arată în modificarea adusă articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic.

Personalul silvic poate face uz de armă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în condiţiile legii.

O altă modificare prevede că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Potrivit ordonanței, „personalul silvic este format din persoanele care au pregătire de specialitate silvică atestată prin actul de absolvire a unei forme de învățământ recunoscute în România și care își exercită efectiv în domeniul silviculturii profesiunea de silvicultor”.

Propunerea legislativă va ajunge la președinte pentru promulgare.

Tăierile ilegale din ultimii ani au dus la moartea unor pădurari, doi fiind uciși în decurs de o lună, în aceasta toamnă.

Mai mulți pădurari au fost bătuți sau uciși în ultimele luni

În urmă cu două luni, pe 13 septembrie, alt pădurar din Paşcani, județul Iași, a fost ucis cu o secure. Bărbatul de 50 de ani a fost găsit mort în maşină, în localitatea Sireţel, unde lucra de mai bine de 20 de ani. Acesta avea mai multe lovituri la cap. În apropierea locului unde a fost găsit au fost identificați patru arbori cu început de tăiere și un altul tăiat și abandonat. La câteva zile a fost arestat făptașul, un tânăr de 17 ani.  

Pe 16 octombrie, un alt pădurar a fost ucis în stil mafiot într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, jud. Maramureș, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Trupul bărbatului a fost descoperit într-o râpă, împușcat și cu numeroase urme de agresiune pe trup. Bărbatul avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.

O zi mai târziu, un pădurar în vârstă de 39 de din judetul Dolj a fost atacat în timp ce patrula zona pe care o pazea. Pe 18 octombrie un alt pădurar a fost bătut crunt la Moldoviţa, în Suceava, pentru că i-a denunțat pe hoții de lemne.

În primele șase luni din 2019, s-au înregistrat 10 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat. În total, de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva care asigură paza fondului forestier administrat, iar în ultimii cinci ani, între 2014 și 2018, au avut loc alte 168 de cazuri de agresiuni asupra personalului Romsilva care asigura paza pădurilor, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Câtă pădure se taie în România: ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn

În România se taie, ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale, diferența provenind din tăierile ilegale, în mare parte din pădurile proprietate privată.

Anunțul a fost făcut de noul ministru al Mediului, Costel Alexe, pe 22 noiembrie. Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva” a arătat ministrul Alexe.

O hartă Greenpeace România care arată modificările din structura pădurilor României ce acoperă perioada 2000-2011 arată că 280.000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într-un ritm îngrijorător de 3 hectare pe oră.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2019-11-27 23:08:46
Vanator

Au arme letale in dotare insa trebuie sa stie sa le si foloseasca. Cunosc pe unii care nu stiu sa traga cu pistolul sau pusca, iau bataie cu arma in mana cum se zice...

2019-11-28 04:47:07
Fara HOTI. JEFUITORI, TRADATORI, CORUPTI in functii publice !!!

Trebuie organizate PINDE cu jandarmerie, cine e prins, direct la bulau ! Pindele organizate prin rotatie peste tot !

Alte articole din: SOCIAL