Ar putea avea loc o reuniune la cel mai înalt nivel, cel puţin între miniştrii de externe, într-o săptămână sau două", a declarat Cavusoglu într-un interviu televizat, adăugând că este "imposibil de avansat o dată", dar că Turcia doreşte să găzduiască o astfel de întâlnire "în calitate de mediator sincer".
„Ceea ce contează este ca cele două părţi să se întâlnească şi să ajungă la un acord asupra unui armistiţiu durabil", a spus Cavusoglu. "Este imposibil să negociezi sub presiunea armelor", a insistat el.
Referitor la evacuarea civililor din Mariupol, oraş ucrainean aflat sub asediul forţelor ruse, evacuare pe care o mediază Turcia, alături de Franţa şi Grecia, ministrul turc a declarat că Ankara a propus deschiderea a "două coridoare umanitare, spre Rusia şi spre Ucraina".
"Nimeni nu trebuie să facă presiuni asupra civililor pentru ca ei să aleagă un coridor sau altul. Fiecare trebuie să se poată duce unde doreşte", a subliniat Cavusoglu.
Revenind la negocierile dintre delegaţiile celor două ţări, care au avut loc marţi la Istanbul, ministrul turc a subliniat că ele au permis să fie obţinute "rezultatele cele mai semnificative" de la începutul conflictului, pe 24 februarie.
"Părţile au ajuns la un compromis asupra unor probleme. Altele mai trebuie să fie negociate, de exemplu neutralitatea" Ucrainei, a explicat Cavusoglu, în opinia căruia aceasta va depinde de "garanţiile" oferite Kievului.
Ucraina a propus un statut de neutralitate care să fie garantat de circa zece ţări, printre care cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, precum şi de Turcia şi Israel.
"Au fost luate unele măsuri pentru a reduce tensiunea, însă noi nu vedem deloc aceasta pe teren", a recunoscut cu toate acestea Cavusoglu. "Suntem prudenţi", a precizat el.