UPDATE 21:17 - Concesiile teritoriale și centrala nucleară Zaporojie, printre temele pe care Trump le va aborda în discuția cu Putin
Președintele american Donald Trump a menționat luni concesiile teritoriale pe care le-ar putea face Kievul și controlul asupra centralei nucleare Zaporojie printre subiectele pe care le va aborda în discuția telefonică de marți cu președintele rus Vladimir Putin asupra încheierii războiului din Ucraina, transmite Reuters.
'Vrem să vedem dacă putem aduce războiul la un final', le-a spus Trump reporterilor la bordul avionului Air Force One, cu care se întorcea la Washington din Florida. 'Probabil putem, probabil nu putem, dar cred că avem o șansă foarte bună', a adăugat liderul de la Casa Albă.
'Voi discuta marți cu președintele Putin. S-a lucrat mult în timpul weekendului', a indicat Trump, referindu-se la contactele ruso-americane, după ce emisarul său Steve Witkoff s-a întâlnit joi la Moscova cu Putin, căruia i-a prezentat detaliile unui armistițiu de 30 de zile propus de SUA și Ucraina.
'Vom discuta despre teritorii. Vom discuta despre centrale nucleare (...) Deja am discutat despre asta, despre împărțirea unor active', a mai spus Trump. El nu a oferit alte detalii, dar cel mai probabil s-a referit la centrala ucraineană Zaporojie aflată sub control rusesc și unde ambele tabere s-au acuzat repetat pe parcursul războiului de atacuri ce riscă să provoace un dezastru nuclear cum a fost cel de la Cernobîl.
UPDATE 21:06 - SUA părăsesc grupul multinațional care îi investighează pe liderii responsabili de războiul din #Ucraina
Departamentul de Justiție al SUA a informat oficiali europeni că Statele Unite se retrag din grupul multinațional creat pentru a investiga liderii responsabili de invazia Ucrainei, între care se regăsește și președintele rus Vladimir Putin, relatează luni The New York Times, preluat de EFE.
Ziarul din New York, care citează surse familiarizate cu acest subiect, indică faptul că decizia de retragere din Centrul Internațional pentru Judecarea Delictelor de Agresiune împotriva Ucrainei, la care administrația președintelui democrat Joe Biden s-a alăturat în 2023, este cel mai recent indiciu că Donald Trump se îndepărtează de angajamentul președintelui anterior de a-l trage personal la răspundere pe Putin pentru crimele comise împotriva Ucrainei.
Grupul a fost creat pentru a trage la răspundere liderii Rusiei, alături de aliații săi din Belarus, Coreea de Nord și Iran, pentru o categorie de delicte, definite drept agresiune, conform dreptului internațional, cum ar fi încălcarea suveranității unei alte țări, amintește ziarul american.
Decizia - au declarat persoane familiare cu situația - urmează să fie anunțată luni printr-un e-mail adresat personalului și membrilor organizației-mamă a grupului, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală, cunoscută sub numele de Eurojust.
Statele Unite au fost singura țară din afara Europei care a cooperat cu grupul, trimițând un procuror de rang înalt al Departamentului de Justiție la Haga pentru a colabora cu anchetatori din Ucraina, statele baltice și România.
Actuala administrație a președintelui Donald Trump reduce, de asemenea, activitatea echipei care se ocupă de crime de război în cadrul departamentului, creată în 2022 de procurorul general de la acea vreme, Merrick B. Garland, și formată din procurori cu experiență.
UPDATE 13:30 Kremlinul a confirmat că Putin și Trump vor avea o conversație telefonică marți
Kremlinul a confirmat luni planurile privind o conversație telefonică, marți, între președinții rus, Vladimir Putin, și președintele american, Donald Trump.
UPDATE 12:20 Marea Britanie este gata să desfășoare 10.000 de militari în Ucraina
Premierul britanic Keir Starmer a prezentat un plan de trimitere a 10.000 de soldați pentru o misiune de menținere a păcii în Ucraina, într-un summit virtual desfășurat pe 15 martie la Londra, la care au participat lideri din 29 de țări privind formarea unei „coaliții a celor dispuși” să asigure securitatea Ucrainei în cazul unui acord de pace cu Rusia.
UPDATE 11:10 - Ministerul apărării de la Moscov a afirmat că forțele sale au „eliberat complet” satul Stepove din regiunea ucraineană Zaporojie, transmite agenția rusă TASS.
UPDATE 09:30 -Trump va discuta marți cu Putin despre încetarea focului în Ucraina. Cu ce propunere vine șeful de la Casa Albă?
Președintele Donald Trump a anunțat că va discuta cu Vladimir Putin, marți, un plan prin care se poate pune capăt războiului. Totul vine după ce emisarul președintelui SUA pentru Orientul Mijlociu a declarat că în urma discuțiilor purtate până acum cu partea rusă, ajungerea la un acord ar fi mult mai complicată.
UPDATE 8:20 - Rusia a lanat peste noapte 174 de drone de tip Shahed și imitatoare din cinci direcții, au spus forțele aeriene ucrainene pe Telegram.
Potrivit sursei citate, 90 au fost doborâte în zece regiuni ucrainene, iar 70 s-au pierdut fără consecințe negative.
Atacul rusesc a afectat regiunile Odesa, Harkov, Dnipro, Kirovohrad, Sumî, Cernihiv și Kiev, se mai spune în mesajul de pe Telegram.
UPDATE 7.00- Kievul a fost de acord să accepte o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA, cu condiția ca și Rusia să respecte termenii acesteia. Oficialii americani negociază în prezent cu Moscova detaliile propunerii.
„Suntem într-adevăr dispuși să facem pace, dar avem nevoie de o pace de lungă durată, nu de o încetare a focului de scurtă durată”, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, sub rezerva anonimatului, pentru The Independent.
„Nu vrem ca copiii noștri să ducă această bătălie”, a declarat sursa.
Ucraina are patru condiții-cheie care trebuie respectate pentru ca războiul la scară largă să se încheie, au precizat sursele publicației britanice.Acestea sunt:
- să nu mai fie cedat niciun teritoriu Rusiei, inclusiv teritorii din regiunile parțial ocupate ale Ucrainei;
- returnarea a mii de copii ucraineni deportați ilegal în Rusia;
- returnarea a mii de civili reținuți ilegal de Rusia;
- garanții internaționale de securitate în cazul în care Moscova încalcă termenii oricărei încetări viitoare a focului.
Kievul este pregătit să accepte o înghețare de-a lungul liniilor de luptă actuale, au declarat surse pentru The Independent, dar nu va mai ceda niciun teritoriu Rusiei, în ciuda obiectivului președintelui rus Vladimir Putin de a ocupa pe deplin regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, pe care le-a anexat, deși sub parțial sub controlul Moscovei.
Putin a declarat că Rusia este pregătită să accepte încetarea focului în Ucraina propusă de SUA, dar numai dacă Kievul acceptă o serie de cerințe opresive. Acestea includ garanții că Kievul nu va mobiliza sau antrena trupe și nu va accepta niciun ajutor militar în timpul armistițiului.
„Putin se joacă. Noi am făcut o mișcare puternică – acum este rândul lui”, au declarat surse pentru The Independent.
„Am dovedit că suntem rezonabili; suntem dispuși să avem pace – dacă Rusia nu este de acord, întreaga lume va vedea că sunt mincinoși”.