BNR a constatat că standardele de creditare pentru achiziția de locuințe au fost mai aspre în primul trimestru din acest an, în condițiile în care alte tipuri de credite au rămas constante.
„Referitor la cererea de credite, în T1/2016 s-au consemnat majorări atât în cazul companiilor nefinanciare, cât și al creditelor ipotecare acordate populației, în timp ce pentru împrumuturile de consum cererea a rămas relativ constantă. În perioada următoare (T2/2016), băncile anticipează creșteri ale cererii de credite pe segmentele companiilor, precum și ale creditelor de consum destinate populației, însă în cazul creditelor ipotecare este preconizată o reducere a acesteia. Această dinamică coroborată cu faptul că analizele privind performanța economică, financiară și managerială a firmelor indică un potențial de creditare sustenabil semnificativ la nivelul companiilor nefinanciare sunt argumente în favoarea unei creșteri a activității de creditare către acest sector”, se arată în sondajul BNR.
Pe acest fond, sondajul BNR mai arată că ponderea creditelor solicitate de către populație și respinse de către instituțiile de credit a fost moderat mai scăzută în cazul creditului de consum și moderat mai mare în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.
Problemele creditelor imobiliare au început după apariția Legii dării în plată care a determinat mai multe bănci să crească avansurile între 30 și 40% pentru creditele imobiliare.