Kovesi: "Nu abandonați lupta. Corupția poate fi înfrântă!" Cum explică protocolul SRI

Thursday, 16 May 2019, 19:14 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi recunoaște, într-un interviu pentru Europa Liberă, că a făcut și greșeli în activitatea de la DNA, însă spune că protocolul secret cu SRI nu a fost una dintre ele. Kovesi explică și care a fost utilitatea acestui protocol: instituțiile publice trebuie să acționeze la fel ca infractorii - rapid și eficient.

"Nu sunt un om perfect. Sigur ca am facut si greseli, dar niciodata nu am incalcat legea in mod intentionat. Poate ca una dintre greseli a fost ca trebuia sa comunic mai mult, sa explic mai mult anumite lucruri. Poate ca anumite masuri trebuiau luate mai din timp", a spus Kovesi, in interviul pentru Radio Europa Libera.

Ea nu considera ca protocolul secret incheiat intre Parchet si SRI a fost o greseala, explicand ca, la vremea respectiva, singura institutie autorizata sa faca interceptari in dosarele penale era SRI.

"Daca ma intrebati de protocol, acela nu a fost o greseala. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uita ca, in 2009, niciun procuror din Romania nu putea sa puna in aplicare o autorizatie de interceptare. Erai obligat sa transmiti acea autorizare la SRI", spune Laura Codruta Kovesi.

De asemenea, fosta sefa a DNA spune ca pentru infractori e foarte usor, "pentru ca se intalnesc intr-o parcare, la un restaurant, pun la cale scheme de fraudare financiare, retele intregi prin care fac trafic de droguri sau trafic de persoane".

"Contra acestor forme de lucru ale infractorilor, extrem de simple si de rapide, institutiile publice trebuie sa reactioneze la fel. Rapid si eficient", a conchis ea.

Intrebata despre lupta anticoruptie din Romania, Kovesi a declarat: "Daca procurorii vor continua sau nu ceea ce am inceput impreuna tine numai de ei. Este prea devreme sa dau un raspuns categoric, din punctul meu de vedere. (Le transmit fostilor colegi - n.red) acelasi lucru pe care l-am spus intotdeauna si am spus si la incheierea mandatului (la DNA - n.red.) - nu abandonati lupta. Continuati sa va faceti meseria. Coruptia poate fi infranta", a mai spus Kovesi.
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ