Deșeuri din bucătărie pe post de îngrășăminte naturale pentru roșii, dar nu numai
Ce poti face este sa tai cojile de banane si sa le ingropi in pamantul din jurul plantelor. Ideal ar fi sa le ingropi inainte sa plantezi rasadurile de rosii, insa nu este o problema daca o sa o faci dupa ce acestea au fost puse in gradina sau solar.
Si cojile de legume sunt utile pentru fertilizarea tomatelor. Acestea contin azot, potasiu si fosfot, adica cele trei macroelemente necesare pentru o crestere corecta. Pentru rezultate rapide iti recomandam sa pui aceste coji intr-o galeata cu apa, sa o acoperi si sa le lasi acolo timp de 1-2 zile, dupa care sa uzi plantele cu acel “ceai” pe care tocmai l-ai obtinut.
Si apa in care ai fiert orez, paste sau legume poate fi utila pentru tomate. Las-o sa se raceasca, iar apoi uda plantele din gradina deoarece apa contine azot, calciu, fier si fosfor, asa ca va ajuta tomatele si este absolut gratuita. Tine minte totusi ca nu o poti folosi daca in aceasta ai pus sare deoarece vei omora plantele!
Zatul de cafea este de asemenea util in gradina, deoarece contine azot si acesta va ajuta la dezvoltarea sistemului foliar. Pe langa asta, zatul contine si potasiu, fosfor, bor, cupru, magneziu, zinc sau calciu. Pune-l in jurul plantelor si acesta va ajuta si la mentinerea pH-ului ideal pentru tomate.
Planta sacră pe care trebuie să o ai în grădină. Salvează vieți și este apreciată încă din antichitate. În luna mai este sezonul ei de înflorire
De asemenea, poti folosi zatul pentru a face o infuzie. O sa ai nevoie de 10 litri de apa, in care pui 250 de grame de zat si pe care il lasi sa stea 1-2 zile. Dupa aceea, uda plantele cu acel lichid obtinut.
Chiar si cojile de ceapa ajuta tomatele din gradina deoarece contin potasiu si calciu. Pentru a le utiliza le poti taia marunt si le presari pe pamantul din jurul plantelor sau le lasi sa stea in 10 litri de apa timp de o saptamana, dupa care uzi plantele din gradina.
Sa nu uitam nici de cojile de oua, care contin calciu si cantitati mici de potasiu. Acestea pot fi pisate si presarate in jurul plantelor sau poti turna peste coji apa clocotita, dupa care le lasi asa timp de 3-4 zile. Urmatorul pas va fi sa pulverizezi solutia obtinuta pe frunzele tomatelor.