Liviu Avram: Iohannis poate respinge revocarea lui Lazăr. Toader a încălcat procedura

 
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Jurnalistul Liviu Avram scrie într-un articol din Adevărul că, potrivit legii, evaluarea procurorilor se exercită doar de procurori desemnați de către ministrul Justiției, nu de către ministrul însuși, motiv pentru care președintele Klaus Iohannis poate respinge cererea de revocare a lui Augustin Lazăr, pentru că a fost încălcată procedura.

Nicio prevedere din Legile Justiţiei nu permite ministrului Justiţiei să verifice direct şi personal activitatea şefilor din Parchetele superioare. Conform legii, controlul ministrului asupra procurorilor se exercită numai prin procurori anume desemnaţi de către ministru. Or, Tudorel Toader a făcut el însuşi anchetă asupra procurorului general, scrie Liviu Avram.

Conform articolului 39 din Statutul magistraţilor, „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face de o comisie compusă din procurori, membri aleşi ai Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, desemnaţi de Secţia pentru procurori a CSM”.

Astfel singurul rol al ministrului este acela că, în calitate de membru de drept al Secţiei pentru procurori a CSM, aprobă componenţa comisiei de evaluare.

Legalitatea procedurii prin care ministrul Justiţiei cere revocarea procurorului general are o importanţă crucială asupra finalităţii acestui demers. În vara acestui an, Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele României nu are niciun drept să examineze oportunitatea sau temeinicia unei cereri de revocare a procurorilor din marile Parchete.

În schimb, CCR a recunoscut dreptul preşedintelui de a respinge cererile de revocare doar în măsura în care constată încălcări privind legalitatea procedurii. Dacă se dovedeşte că procedura de control a activităţii procurorului general nu a fost respectată, prin faptul că ministrul Justiţiei nu a apelat la procurori anume desemnaţi, preşedintele Klaus Iohannis are temei legal să respingă cererea de revocare a lui Augustin Lazăr.
Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Pe concret,maiestre,nu suntem la Realitaea tv !
29 Oct 12:03
Perfect de acord cu DNA,respectarea statului de drept este valoarea pe care au jurat multi procurori,dar putin o respecta.Spuneti ,procurori dv,țipați chiar,dl Procuror General nu a incălcat constituția ?E dreptuld dv! Dar să folositi expresii ,sloganuri,create la directia de dezinformare a SRI,mi se pare de neaceptat.Luati punct cu punt,cu ce nu sunteti de acord din invinuirea adusă de dl ministru,doar sunteti DNA,care are sarcna de a ocroti drepturile omului si ale UE.Are dreptul ,puteți mâna dreaptă pe constitutie,dl lministru , are dreptul să ceara destituirea -nu trimiterea in judecata ,asata aveti domniile voastre dreptul-a celor care ii considera vinovați?
Răspunde
0 0
Jan
29 Oct 13:25
3 ... sluga model, tu postezi ? Bubita lae, lae bucalae, de trei zile'n'coace gura nu iti mai tace ... de cind esti pus ministrul infractorilor ai uitat ca nu esti platit ca avocatul lor personal si nu mai minti cu tupeu doar citiva judecatori ci o tara intreaga ! Zice lumea ca incasezi pensie si 3 salarii (ministru, rector, profesor, ...) ? Oare cum reusesti sa le faci pe toate !!! Ce faci mai mult si ce faci mai putin ? E oare legal sa operezi peste tot, in acelasi timp ?
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?