Klaus Iohannis, vizită în SUA. Mizele întâlnirii președintelui cu Donald Trump

 
Klaus Iohannis, vizită în SUA. Mizele întâlnirii președintelui cu Donald Trump
Klaus Iohannis, vizită în SUA. Mizele întâlnirii președintelui cu Donald Trump

Klaus Iohannis se întâlneşte din nou cu Donald Trump. Preşedintele României se află în vizită la Casa Albă. Energia, securitatea și parteneriatul strategic între România și SUA sunt principalele puncte pe care le va discuta Klaus Iohannis cu omologul american. Istoria ne arată că şefii statului român au fost primiţi de 10 ori la reşedinţa preşedintelui american, potrivit caleaeuropeana.ro. Traian Băsescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, dar şi Nicolae Ceauşescu au ajuns în Biroul Oval.

Vizita de lucru a lui Klaus Iohannis la Casa Albă este cea de-a doua pe care șeful statului o efectuează la Washington, după întâlnirea din 9 iunie 2017. Atunci, Klaus Iohannis a devenit primul șef de stat din Europa Centrală și de Est primit la Casa Albă de președintele Donald Trump. Întâlnirea a marcat și 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

În total, au fost 10 vizite: una a preşedintelui Klaus Iohannis, trei ale lui Traian Băsescu, două Ion Iliescu, una Emil Constantinescu şi, surprinzător, trei ale lui Nicolae Ceauşescu, scrie caleauropeană.ro.

La invitația președintelui Richard Nixon, Ceauşescu s-a aflat în Statele Unite în perioada 13-27 octombrie 1970, unde a participat la sesiunea jubiliară consacrată împlinirii a 25 de ani de la crearea ONU.


Nicolae Ceaușescu s-a mai aflat la Washington, tot la invitația lui Richard Nixon, între 4-8 decembrie 1973. Cea din urmă vizită a lui Ceaușescu la Washington a avut loc în 1978, la invitația președintelui Jimmy Carter.

După prăbușirea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, primul președinte român care s-a aflat în vizită oficială la Washington a fost Ion Iliescu, în anii 1995 și 2003, în timpul a două administrații, una democrată și o altă republicană.

La 26 septembrie 1995, a avut loc la Casa Albă întâlnirea între președinții Ion Iliescu și Bill Clinton, în cursul căreia au fost abordate probleme de o maximă importanță pentru România: permanentizarea clauzei națiunii celei mai favorizate și colaborarea economică și militară cu SUA

În 2003, în al doilea mandat, Ion Iliescu a primit o invitaţie oficială la Casa Albă, din partea preşedintelui George W. Bush.

În 1998, Emil Constantinescu a devenit al treilea președinte român invitat la Washington. Constantinescu s-a aflat într-o vizită de șapte zile în SUA, fiind primit la Casa Albă la 13 iulie. În cadrul acelei vizite, Emil Constantinescu a devenit primul și singurul președinte al României care s-a adresat Congresului SUA.

Bush a purtat discuţii la Washington şi cu Traian Băsescu, în timpul unor vizite care au avut loc în 2005 şi 2006.

Băsescu s-a întâlnit şi cu Barack Obama la Casa Albă, în septembrie 2011, în timpul unei vizite de lucru.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Ermil
20 Aug 18:29
În Romănia politicienii construiesc un capitalism de măna a doua.
Răspunde
0 0
Dragos
20 Aug 15:59
O relatie cu năbădăi. Președintele nostru se situează de multe ori impotriva SUA pe plan extern.Mai poate fi ăsta un parteneriat cică strategic?Dacă se face ca ploua și SUA, în cazul unei agresiuni externe?Parteneriatul strategic presupune susținere reciproca atât pe timp de pace cât și de război.Este doar o parere.
Răspunde
0 0
Dragos
20 Aug 15:57
O relatie cu năbădăi. Președintele nostru se situează de multe ori impotriva SUA pe plan extern.Mai poate fi ăsta un parteneriat cică strategic?Dacă se face ca ploua și SUA, în cazul unei agresiuni externe?Parteneriatul strategic presupune susținere reciproca atât pe timp de pace cât și de război.Este doar o parere.
Răspunde
0 0
Cornel
20 Aug 13:17
Ar fi bine ca și Ucraina să intre în NATO și SUA să aibă baze militare în această țară.
Răspunde
0 0
#dreptatesiadevar
20 Aug 11:23
Cine este naiv sa creada ca acest aprteneriat strategic este in favoarea Romaniei se inseala amarnic.Totul este facut doar in avantajul unchiului Sam.In politica nue xista prietenii ci doar itnerese. daca acesti conducatori vremelnici ar fi inteles acest lucru poate ca soarta Romaniei era alta.Nu pot fi de acord ca roman ca un parteneriat sa fie doar ina vantajul unei aprti.este ca intr-o negociere in cadrul unui cotnract daca este finalizat pentru ca doar o parte sa castige acela Nu este cotnract.!!!! Poate odata s-odata ne vor explica unii care s epricep mai bine ce isneamna un aprteneriat si sa tragem invataminte.Evident ca unele decizii ale celor care au fost la Cotroceni Nu au fost ina vantajul Romaniei, de ce noi sa fim priviti de rusi ca un potential inamic datorita unor unor capacitati miloitare existenete. Amenintarea rusilor este evidenta pentru toata lumea dar sa traiesti cu sabia lui Damocles tot timpul mi se pare o nebune.Poate ca timpul ne va spune daca din acest parteneriat strategic a castigat si Romania ceva. macar din punct de vedere economic sa avem ceva castgi ca avem envoie ca de aer de investitii straine.!!!
Răspunde
0 0
Ciioooma Roooosie !
20 Aug 09:33
Dintre toti presedintii, baseasca a fost cea mai duplicitara ...
Răspunde
0 0
Ce bine că avem prieteni mari,e si pohta lor..
19 Aug 17:55
Politica externă este cheia magică a suptaviețuirii in lumea noastră ,obligată spre globalizare de marii mai marilor,si politic si financiar.Daca observati miscarea politică a lumii,veți vedea ca statele se asociatii cei mici sa se opună celot mati ,noi ne dam fărăr efort,ca soaarecile in doemitor,descoperit de pisică./Africa are o multime de piete comune,de asociații,europenii cu cap se unesc in Grupul de la Visegrad,iar noi ne aliniem cu ăl mare ,ca sa ne domine din sprânceană.Dl care a initiat parteneriatul strategic a fst un las sau mai rău, o egalitate sistem salam de Sibiu,un cal si un pui.Si vă mirati ca se bat pe unchiul ,care zâmbsete când se fratii lui egali se bat cine pupă mâna care să îi salveze in alegeri.Toți sunt asa de../voi ați spus-o,eu nu stiu cum sunt ,eu numai plâng marii ianitasi/
Răspunde
0 0
Si chemarea la Moscova era o fericire
18 Aug 19:34
E foarte bine că e chemat la Casa Albă domnul presedinte,dar tematica discuțiilorr trebuia aprobată de parlament,cu consultarea guvernului.Seful de stat la noi,nu are o mos;ie de administrat,ci doar reprezinta politica statului in exterior,politita făcută de partide,parlament si guvern. sub conducerea nemijlocită a UR.Asata una la m#na,apoi discuț'ia cu energia nu e de atributul sefului de stat sa impoziteze Exxon sau sa ii dea libertaea de a vinde ea gazul din Marea Nagră.Cu securitatea e OK,după arestarea lui Dragnea,s-a revenit ,cu parteneriatul e la fel,poate nu chiamă in Afganistan cu trupe mai solide,că n-o să împărtim subsolul cu americanii,mai sunt si firme in UE.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?