Blocaj total la Curtea Supremă. Dosarele de la completurile de cinci judecători, amânate pentru 2019

 
ICCJ
ICCJ

Judecătoarea Camelia Bogdan, în prezent suspendată din funcţie, a anunţat luni că va contesta în instanţă decizia CSM privind tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.Camelia Bogdan s-a prezentat luni la Instanţa supremă, unde avea la completul de 5 civil mai multe procese cu Inspecţia Judiciară.

Magistraţii au dispus ca toate dosarele să fie amânate pentru anul viitor, până când se vor trage la sorţi noile completuri de judecată.

"Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Este imposibil ca cineva să vină în faţa unei instanţe şi să nu aibă parte de proces. Este o premieră în istoria României. Voi ataca decizia Colegiului de conducere de la Instanţa supremă şi voi ataca inclusiv hotărârea CSM (...) Curtea Constituţională nu a delegat CSM să legifereze în materia completurilor de 5 judecători. M-am consultat şi cu alţi colegi şi această hotărâre adaugă la lege. Noi eram hotărâţi să sesizăm CJUE, să facem o trimitere preliminară, deoarece prin această hotărâre a CSM se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Curtea Constituţională nu putea să delege aceste atribuţii CSM. Completurile se stabilesc prin lege organică (...) Niciodată nu s-a întâmplat ca un justiţiabil să vină în faţa instanţelor pentru a se judeca şi să spui că nu ai o instanţă stabilită de lege. Se încalcă dreptul la un proces echitabil. Doresc să se anuleze acea hotărârea a CSM, deoarece este o hotărâre adoptată în afara cadrului legal", a declarat Camelia Bogdan.

La Instanţa supremă a fost prezentă şi fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, care avea un proces cu Inspecţia judiciară.

Săptămâna trecută, Secţia pentru judecători a CSM a recomandat ca Instanţa supremă să efectueze o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 pentru anul 2018, dar şi mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă).

Tot atunci, Secţia CSM a explicat procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de cinci judecători, scrie Agerpres.

Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate, corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă.

După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de competenţa completurilor de cinci judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de cinci judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Vernescu
10 Dec 11:33
N-ar fi mai bine sa se desfiinteze TOTAL justitia, asa cum ar sta bine unui stat mafit?! Atata vreme cat infractorii au schimbat legile in favooare lor, asta e rezultatul.
Răspunde
0 0
Fane boss
12 Dec 00:34
11 smiorcaiete in continuare panseluto.. ;) e vremea jmekeriei acum.. ;) va ajuns.. ;) respect barosanilor care se respecta.. ;) haide baietiiiiii suuuuussss se stieeee!!!!!
0 0
dămi domne si ie tupeu,un pic,doamne,nu -l da tot la altii
10 Dec 11:06
Cel mai mare rău de caracter,lăsat de Dumnezeu omului,este tupeul.Auzi cine dă sfaturi CCR și CSM,doman Camelia Bogdan,care a interpretat principiul subrogatie /adică o valoare transmisă in alt bun/in mijloc de a confisca Antena 3,care nici pălerie nici prefectura nu e.Vai de lumea noatra revolută,pe care Arghezii o căina ,,..c.scriu în loc să pută”
Răspunde
0 0
Vernescu
10 Dec 11:31
5 "dami domne...." consulta un psihiatru!
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?