Comisia UE, mesaj pentru Guvern: ”Libera circulație a lucrătorilor, un drept fundamental”

 
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici
Eugen Teodorovici

Comisia Europeană reamintește guvernului român și ministrului Eugen Teodorovici în special că libertatea de circulație a lucrătorilor în UE este un drept fundamental. „În general, permiteți-mi să vă reamintesc că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în UE, unul dintre pilonii pieței interne consacrat în tratate și, potrivit sondajelor, cel mai frecvent, cel mai apreciat drept de către europeni, în Uniunea noastră.

Poziția Comisiei a fost clară de la începutul acestui mandat: crearea unei piețe interne mai profunde și mai echitabile este o componentă esențială a construirii unei Europe mai sociale. Pentru a funcționa în mod corespunzător, mobilitatea forței de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte și aplicabile, de exemplu prin consacrarea principiului egalității de remunerare pentru aceeași muncă în același loc pentru lucrătorii detașați.

În același timp, prin intermediul pilonului european al drepturilor sociale, UE s-a angajat să se străduiască pentru a asigura condiții mai bune de muncă și de viață în întreaga Uniune, în lumina provocărilor, cum ar fi îmbătrânirea societății, globalizarea și digitalizarea”, a precizat Comisia Europeană, la solicitarea Hotnews.ro.

Eugen Teodorovici a declarat marți că își doreşte ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată, după care să-și caute de muncă în altă țară. Propunerea a stârnit deja reacţii în rândul românilor din diaspora, care consideră că e vorba de un atac la adresa libertăţii de a călători şi îngrădire a dreptului la muncă.

Potrivit argumentelor lui Teodorovici, măsura ar ajuta ţările care se confruntă cu o criză a forţei de muncă, a precizat ministrul. Practic, el a dat exemplul unui român care munceşte în Germania şi care, după expirarea permisului de muncă, ar fi nevoit să-şi caute de lucru în altă ţară.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
ioan
28 Nov 20:26
nu poate fi vorba de prostie deoarece uncopil de generala ar putea citi cateva texte in care se spune clar ca asa ceva nu se poate. este vorba de fumigene care au scopul de a ne tine preocupati si a ne testa nervi. dar na. intretimp alti isi continua asidu munca laborioasa de sifonare a banului public si de trunchiare a legilor in favoarea lor
Răspunde
0 0
Fane
28 Nov 16:41
... urmeaza inchiderea granitzelor, confiscarea valutei, aurului si proprietatilor celor din tara, anularea pasapoartelor si buletinelor, crearea de lagare de munca pentru orice opozitie ... simplu !
Răspunde
0 0
gigel
28 Nov 15:28
Baiat bun Teodorovici asta. Comunistii erau mici copii.
Răspunde
0 0
Jan
28 Nov 18:45
7 Gigele, se vede ca esti mititel. Pe vremea regretatului Pingelica si a odioasei Codoi, nu se iesea deloc daca nu-ti dadea voie "Partidul" si Securitatea. Cred ca discotecarul Orlando vrea sa introduca regula de la club, cea cu stampila pe mana, daca vrei sa te intorci in tara unde ai un loc de munca, daca ai venit in vizita in perioada ve valabilitate a "biletului".
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?