Avertisment dramatic înainte de vot: ”Fraudă cu acte în regulă la referendum”

 
Referendum familie 6-7 octombrie 2018
Referendum familie 6-7 octombrie 2018

Expert Forum își arată îngrijorarea cu privire la anumite reglementări și practici legate de Legea 3/2000, precum și ale OUG 86/2018 referitoare la frauda la referendum și întocmirea proceselor verbale privind consemnarea rezultatelor.Organizația Expert Forum atrage atenția asupra posibilității unei fraude uriașe la referendumul ce se va desfășura în zilele de 6 și 7 octombrie. 

”Cele trei puncte esențiale care considerăm că generează îndoieli legate de desfășurarea corectă a referendumului sunt:

1) În contextul lipsei SIMPV din procesul de organizare a referendumului și a utilizării intense a listelor suplimentare, nu există mecanisme aplicabile și eficiente prin care se poate verifica frauda la referendum. Astfel, prin OUG 86 s-a modificat 431 (4) și se specifică faptul că Biroul Electoral Central transmite către Autoritatea Electorală Permanentă listele electorale, iar persoanele interesate pot reclama în maximum 15 zile de la data constatării valabilității referendumului național, cu probe, eventuale fraude. AEP verifică listele electorale din secția respectivă și poate sesiza organele penale. Cu toate acestea, aducerea unor probe este foarte dificilă și considerăm că numărul persoanelor care pot înainta astfel de plângeri este foarte redus. Mai mult, alegătorii nu pot verifica dacă există semnături în listele electorale în locul lor, dacă nu au participat la referendum. Conform unui răspuns al BEC transmis EFOR la cererea atasată, singura procedură care se aplică pentru raportarea unei posibile fraude este cea de mai sus

2) Legea 3/2000 stabilește în art. 25 (3) că În cazul în care constată o fraudă electorală la o secție de votare sau într-o circumscripție electorală, Biroul Electoral Central dispune anularea rezultatelor referendumului în cadrul acelei secții de votare sau, după caz, în cadrul circumscripției electorale respective. Art. 12 din Legea 208/2015 reglementează procedura de solicitare pentru anularea rezultatelor, însă nu este clar cine pot fi actorii care pot cere acest lucru, la alegeri fiind vorba despre competitorii electorali care au participat la alegeri în circumscripția electorală respectivă. La solicitarea EFOR privind clarificarea procedurii de anulare, BEC a răspuns că este o situație ipotetică și se va sesiza în momentul unei situații concrete. Mai mult, un răspuns la această întrebare ar echivala cu o antepronunțare din partea BEC și nu este oportună.

3) Paragraful 18 din OUG 86/2018 stabilește că În tot cuprinsul anexelor nr. 2-6, sintagma „Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7." se înlocuiește cu sintagma „Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7." Cu alte cuvinte, în procesul verbal privind rezultatele referendumului numărul participanților trebuie să fie mai mare sau egal cu suma voturilor valabil exprimate la răspunsul DA, a celor la răspunsul NU și a voturilor nule. Desi este posibil ca reglementarea să acopere și cazurile în care un alegător pleacă cu buletinul de vot din secție, considerăm că formularea poate genera situații confuze și riscante în condițiile argumentelor de la punctul 1. În contextul în care miza referendumului este asigurarea unui cvorum, considerăm că această exprimare poate facilita atingerea acestuia în condiții incorecte și arbitrare.

Aceste modificări, precum și lipsa de certitudine cu privire la anumite proceduri importante creează un climat de lipsă de încredere în corectitudinea modului de organizare a referendumului și în mecanismele de contestare a neregulilor și fraudelor. Mai mult, încalcă principii și condiții enunțate în Codul bunelor practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneția în ceea ce priveste existenţa unui sistem de recurs efectiv sau libera exprimare a voinţei electoratului şi combaterea fraudei”, precizează Expert Forum.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Georgel Paladiu
05 Oct 10:52
D-le Nae, in primul rand te rog sa mergi putin pe la scoala si sa inveti sa scrii si sa te exprimi corect. Asa cum orice padure are copaci uscati (care vor fi taiati sau distrusi) asa si in BOR se intalnesc preoti care cad;este treaba lor, nu este treaba noastra sa ii judecam. D-ta in persoana nu ai dreptul sa ma faci ipocrit, te rog sa te uiti in curtea dumitale, iar cu oameni ca D-ta , sigur societatea se va deprava. Ai dreptul sa iti exprimi opinia dar foloseste un pic organul de gandire, nu doar gura ca sa te exprimi jalnic.Vei vedea ce viitor vor avea acesti copii cu parul roz, care nu vor aduce nici o plus valoare in societate-nimic. Si sunt sigur ca aici multi vor fi de accord cu mine. in concluzie-inainte de a face pe cineva ''ipocrit'' gandeste, analizeaza si apoi exprima-te.
Răspunde
0 0
Jan
04 Oct 18:43
Oengutanii astia au sarit de "fund" in sus acum, dar la referendumul unde Dragnea a furat doua milioane de voturi, motiv pt. care l-a si condamnat Justitia, s-au intors cu spatele si au ramas muti.
Răspunde
0 0
Gheorghe si Ion asupriti de straini
04 Oct 18:07
RIDICĂ-TE PE 6-7 OCTOMBRIE

Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioana!

Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru traiul sau pentru hrana,
ci pentru cerul României de mâine,
ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioana!

Pentru rânduiala dreaptă a firii,
ca și cei de mâine să știe ce-s tata și mama,
pentru adevăratul temei al iubirii,
ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioana!

Nu vrei să iei nimănui libertatea,
ci doar să cinstești sfânta Nuntă din Cana.
Arată-ți credința, dar și bunătatea,
ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioana!

Azi „progresismul" cu dulci vorbe vă minte,
dar nu vă lăsați ispitiți de Satana,
că sufletul nu-l vinzi pe-un blid de linte,
ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioana!

Căci familia înseamnă strămoșii,
la sfântul altar pe frunte coroana.
Pentru-ai voștri urmași, copiii, frumoșii,
ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioana!

Ne trebuie suflete tari ca oțelul.
Peste valori ni s-abate aspră prigoana,
dar vrem să trăim liberi precum ne e felul.
Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioana!

Ridică-te Gheorghe la fel ca străbunii,
ridică-te Ioana la piept cu icoana,
mărturisind azi lumii în ce cred românii!
Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioana!

RIDICĂ-TE PE 6-7 OCTOMBRIE

citeste şi dă mai departe !

pentru Mărturisire
pentru Normalitate
pentru Adevăr

NE-AU FURAT RESURSELE, BOGĂȚIILE, PĂDURILE, PĂMANTUL STRĂMOŞESC...
RIDICĂ-TE,  SĂ NU NE FURE ŞI SUFLETUL !!!
Răspunde
0 0
Filipan
04 Oct 12:52
Sigur ca da ... cine va crede sa nu se prezinte la vot . E bine asa ?
Răspunde
0 0
Alexandru Lazarescu
04 Oct 12:23
Indivizi imbracati in sutane, care spun ca vin in numele Tau, ne pun sa dam cu pietre in copiii cu parul roz. Ne spun ca este dorinta Domnului ca sa omoram pruncii cu parul roz. Ca noi suntem sarmani si fara minte iar ei ne ispitesc cu vorbe dulci si inselatoare.
Noi stim, Doamne, ca toti suntem copiii tai si pe toti ne iubesti si ne ierti chiar daca avem pielea alba sau neagra, parul blond, negru sau roz, minte multa sau mai putina.
Pedepseste-i Doamne amarnic pe cei care si-au vandut sufletul si neamul, ne manipuleaza si le place sa Te rastigneasca in fiecare zi. Ne invrajbesc si ne stapanesc. Tradatori de neam si tara, vanzatori de Dumnezeu, pedepseste-i Doamne si ne lumineaza pe noi. Amin.
Răspunde
0 0
Georgel Paladiu
04 Oct 16:06
9 Stimabile , Domn Lazarescu, nu stiu ce hram porti D-ta , dar nu e onest ceea ce spui. Societatea si asa se denigreaza, vrei iti vezi copiii casatoriti cu lesbiene si homosexuali si sa nu iti mai vezi nepotii? asta iti doresti D-ta?. Indivizii imbracati in sutane sunt slujitorii lui Dumnezeu si au tinut biserica de 2000 ani, si daca te uiti un pic de -a lungul istoriei, vei vedea ca marii domnitori avea mereu ca sfat un preot. Cat despre copii cu par roz, nu vor aduce nimic bun in societate, se vor denigra, perverti si vor disparea (nu mai spun ca vor avea si pedeapsa divina), deci nu ii omoara nimeni, ei trebuiesc doar ajutati si corectati, nu omorati. Acesta este rodul educatiei parintilor (cei 7 ani de acasa), si al societatii, deci daca vom permite casatoriile LGBT -omenirea va disparea -asta trebuie sa inteleaga tot omul din ziua de astazi.Daca acesti copii erau de mici dusi la Biserica, imparatasiti si educati-nu se ajungea la acest fenomen. Ca natiune vom disparea daca vom continua asa ca in Sodoma si Gomora- deci sa luam aminte. Cu stima. Georgel
0 0
Nae
04 Oct 19:22
3 Bey paladiule, pomihaciul si alti sfinti in viata ai cui sint ? Coruptii, mincinosii si coorvarii de care e plina tara ai cui sint ? Ce produc “familiile traditionale” in afara de av vortoni si rahati pe banda rulanta ? Ce exemple vezi la puliticienii romani, nu aia olandezi ? ipocritule !!!
0 0
johnneil
04 Oct 11:46
Este de asteptat ceva practici neortodoxe. Dar putin imi pasa la porcaria asta de Referendum. Problema este sa nu se umble la votarile principale. Sau asta se vrea a fi o repetitie generala la ce va urma?
Răspunde
0 0
Mihai S
04 Oct 13:49
4 Cred ca ai dreptate. Aceasta o fi miza principala ca sa faca o repetitie inainte de alegerile ce urmeaza.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?