În timp ce consilierii votau PUZ-urile, proprietarul unuia dintre imobile căută de zor cumpărători pentru apartamentele din blocul său.
De la proprietarul uneia dintre clădiri aflăm că un apartament de două camere costă în jur de 125.000 de euro şi că PUZ-ul a fost aprobat în luna iunie a anului trecut pentru o construcţie de cinci etaje plus unul mansardă.
Dincolo de zâmbetul larg al proprietarului şi de dispreţul său faţă de legi, se află autorităţile, cele care au permis construirea acestor clădiri, deşi legea e clară: nu se poate pune nicio cărămidă fără PUZ aprobat în consesns cu proiectul de construcţie.
"Un investitor persoană fizică, persoană juridică, poate să înceapă să construiască un imobil, indiferent de imobil, că este parter cu etaj, parter cu şapte etaje, cu subsol, fără subsol abia după ce are toate aprobările obţinute", confirmă Ovidiu Corduneanu, Director General în Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Nicio construcţie nu poate fi începută fără aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Şeful Comisiei de Urbanism din Primăria Capitalei consideră că vinovaţii se află în altă parte, nu în Primărie Capitalei.
Horaţiu Ţica, şeful Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din CGMB crede că vina aparţine exclusiv primarilor de sector, respectiv şefilor de la serviciile de inspecţie din sectoarele respective. "Este inadmisibil ca un serviciu de inspecţie să nu ştie situaţia din teren" spune Ţica.
Cele două clădiri din sectorul 1 au fost verificate de Primăria de Sector, însă doar în cazul uneia s-au aplicat sancţiuni. Pentru clădirea construită pe strada Chitilei, proprietarul a fost amendat anul acesta cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat autorizaţia de construcţie. Potrivit acesteia, imobilul trebuia să aibă parter şi patru etaje, însă clădirea are nu mai puţin de nouă etaje.
Întrebat de ce Primăria Capitalei nu avea habar de imobilele construite ilegal, şeful Comisiei de Urbanism a recunoscut că inspectorii obişnuiesc să închidă ochii la neregulile constatate pe teren.
"Viaţa lor este să stea de la ora 9 până la ora 3 când trebuie să se întoarcă la birou, să stea pe teren să constate. Mie să nu-mi spuneţi că unul care răspunde de 10 străzi nu ştie ce se întâmplă acolo dacă le bate zilnic" a mai declarat şeful Comisiei de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din CGMB.
Directorul Direcţiei de Inspecţie şi Control din Primăria Capitalei, Maximilian Constantin s-a spălat rapid pe mâini de orice reponsabilitate.
Într-o adresă oficială trimisă către Realitatea TV, acesta susţine că inspectorii din subordinea sa nu au verificat cele trei construcţii pentru că nu au primit sesizări şi, în consecinţă, nu au făcut verificări la acele adrese.
Cum toată lumea dă vina pe toată lumea, vinovatul de serviciu este şi în acest caz legea prost făcută şi interpretabilă pe de-asupra. Însă, nimeni nu pare interesat să repare greşelile legislative, atâta timp cât sancţiunile sunt blânde.
Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, spune că nu cunoaşte situaţia celor trei clădiri, dar recunoaşte că în Bucureşti se construieşte ilegal în condiţiile în care nicio clădire nu a fost demolată pentru că a fost construită ilegal. Concluzia arhitectului-şef este şi mai gravă. Nu doar cele trei clădiri nu au actele în regulă, ci jumătate din imobilele nou construite sunt în afara legii.
"Probabil că există şi cazurile astea. Cred că este o problemă foarte gravă a Bucureştiului. Ne apropiem de un procent remarcabil de construcţii care sunt ilegale, practic" spune Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.
Vinovaţii în cazul acestor construcţii ridicate fără acte nu sunt puţini. În ordine, aceştia sunt inspectorii de la Primăria de Sector şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, specialiştii diverselor comisii tehnice din Primăria Generală care au eliberat avizele de construcţie când imobilele erau deja terminate, arhitecţii Municipalităţii care au semnat actele, consilierii generali din Comisia de Urbanism care le-au dezbătut şi aprobat, primarul general Sorin Oprescu, cel care a iniţiat propuneri de hotărâri de consiliu, şi consilierii municipali care în luna aprilie au votat PUZ-urile.
Cum s-ar spune, când primarul e independent şi construcţiile devin independente de lege. Cu concursul acestuia şi al Consiliului General. Halal!