Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Se scumpește puternic prețul petrolului. EFECTE neplăcute

Monday, 12 December 2016, 11:20 Sursă: REALITATEA.NET

Preţurile petrolului au urcat luni până la niveluri maxime din iulie 2015, după ce Arabia Saudită a sugerat că ar putea reduce producţia mai mult decât s-a angajat prin acordul cu statele membre ale Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi cu alţi mari producători, precum Rusia, în scopul reducerii ofertei şi creşterii preţurilor, transmite Bloomberg.

Cotațiile futures au urcat cu 5,8% la New York și cu 6,6% la Londra, scrie News.ro. OPEC şi o serie de state producătoare din afara cartelului au ajuns la primul lor acord de după 2001 privind reducerea totală a producţiei de ţiţei cu 2%.

Decizia a fost luată pentru a echilibra preţul hidrocarburilor, care, de la circa 115 dolari/baril la mijlocul anului 2014, a ajuns la aproximativ 25 dolari/baril la începutul acestui an, pentru "a se stabiliza" la 40 – 45 dolari/barili, ceea ce a cauzat mari probleme bugetelor ţărilor producătoare, dar şi investiţiilor în dezvoltarea de noi zăcăminte.

După această decizie, preţul petrolului pe pieţele internaţionale s-a majorat cu circa 10%, până la aproximativ 55 dolari/baril. Dacă ţările producătoare se bucură, consumatorii nu prea au motive: iar se vor scumpi carburanţii, anunță focus-energetic.ro.

Împreună, statele care nu sunt membre ale cartelului îşi vor reduce producţia cu 562.000 de barili pe zi (bpd), ca parte a acordului global cu OPEC. Iniţial, aceste state anunţaseră că vor livra mai puţin cu 600.000 bpd, arată sursa citata.

În 30 noiembrie, statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-şi reduce producţia cu 1,2 milioane barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani.

Dacă acordurile vor intra în vigoare, furnizarea de ţiţei pe plan global va fi redusă cu aproape 2%.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL