Românii, tot mai pasionaţi de "vacanţele tematice". Ce sunt acestea şi cât costă

Wednesday, 20 April 2016, 14:44, Sursă: REALITATEA.NET

Pretenţiile turiştilor români au crescut considerabil în ultimii ani, fiind la mare căutare turismul tematic şi solicitările pentru oferte personalizate, spun specialiştii din domeniu.

Adaugă părerea ta

Specialiştii arată că românii au devenit din ce în ce mai pretenţioşi, încât nu mai doresc să cumpere o simplă vacanţă – cu tot ce implică ea din punct de vedere organizatoric, ci doresc să cumpere "experienţe unice, conforme cu interesele lor". În acest fel, unele agentii de turism şi-au repliat portofoliul de oferte către vacanţele tematice.

"Mulţi turişti aleg, în ultima perioadă, pachete de vacanţă pe yacht, tururi gastronomice de tipul food&wine, participare la diferite evenimente (show-uri, concerte, petreceri, evenimente sportive), practicarea sporturilor de care nu dispun acasă – cum ar fi canyoning, kayaking, kiteboarding, yachting, escalade, offroad etc, tururi istorice sau pe segmentul arta şi arhitectură, tururi pentru biciclişti, motociclişti etc.", spune Alice Udrea, Managing Partner al Qualis Travel.

Potrivit acesteia, turismul tematic are un rol educaţional şi cultural, dar în acelaşi timp reprezintă un mijloc inedit de petrecere a timpului liber, mulţi dintre turiştii români preferând să practice activităţi din zona lor de interes, hobby-uri şi chiar noi experienţe.

Românii, tot mai pasionaţi de vacanţe pe yacht, de petreceri în staţiuni exotice şi de turismul food&wine

Specialistul în turism afirmă că există, în portofoliul său de clienţi, persoane pasionate de maşini şi care îşi doresc să viziteze marile fabrici auto din Europa, cum ar fi fabrica şi muzeul Ferrari din Modena-Marenello sau BMW din Munchen.

"Pentru fiecare domeniu de interes sau hobby al clientului, specialiştii în turism trebuie să fie mereu la curent cu marile evenimente la nivel mondial şi să aibă deja încheiate parteneriate cu organizatorii. Poate fi chiar foarte dificil să gaseşti şi să rezervi bilete la un mare eveniment, iar ulterior să le înglobezi într-un pachet turistic, dar prin astfel de pachete de turism tematic, clientul dispune nu doar de organizarea de bază a vacanţei (bilete de avion, cazare şi masă), ci şi de activităţi pentru care acesta a ales o anumită destinaţie, şi nu în alta, într-o anumită perioadă de timp", declară Alice Udrea.

Printre altele, turiştii români au început să aleagă Parisul sau Budapesta, nu doar pentru obiectivele turistice clasice, dar mai ales pentru gastronomie sau vin, cu tururi şi degustrari la cele mai renumite domenii şi crame din lume, cum ar fi cele din regiunea Champagne sau Tokaj.

De asemenea, foarte populare printre turiştii români au devenit vacanţele şi petrecerile pe yacht, în zone precum: Grecia, Italia, Malta, Croaţia sau destinaţii exotice precum Thailanda.

"Standardele românilor în materie de turism au crescut în ultima perioadă, aceştia dorind informaţii cât mai detaliate, încă de la început, cu privire la reputaţia locaţiei de cazare, cerându-ne o listă de review-uri, informaţii despre traseu şi durata lui, despre activităţile conforme cu interesele lor declarate, sugestii de restaurante, un meniu în funcţie de preferinţe, lista cu obiective turistice de vizitat şi chiar rezervarea de bilete pentru acele obiective. S-a creat o adevărată cultură a turismului printre români şi turismul tematic este la mare căutare începând cu 2016", mai spune Alice Udrea.

Costurile pachetelor turistice variază foarte mult, în funcţie de tipul de vacanţă tematică ales, de locaţie şi de numărul de zile din sejur.

O excursie cu yachtul de o săptămână în insulele greceşti din Marea Ionică poate costa 600-700 de euro de persoană, la fel 7 zile în insulele eoliene din nordul Siciliei costă de la 530 euro în sus de persoană. 

Alte exemple de preţuri: 10 zile de sailing intensiv în Atlantic, pe traseul Lanzarote - Gran Canaria - Tenerife - Gomera - La Palma costă cel puţin 850 de euro de persoană. Destinaţiile exotice de pe alte continente sunt şi mai scumpe.

Alte articole din: ECONOMIE