Coronavirus - România: 18982 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prima pisică testată pozitiv cu COVID-19 în Spania. Al șaselea caz de infecție la pisici la nivel mondial

Friday, 08 May 2020, 16:03 Sursă: Realitatea.net

Centrul pentru Investigarea Sănătăţii Animalelor (CReSA) a anunțat că pisica suferea şi de o problemă cardiacă şi a trebuit să fie eutanasiată.

Animalul, cu numele ''Negrito'', trăia alături de o familie în cadrul căreia mai multe persoane erau diagnosticate cu COVID-19.

Pisica a fost adusă la un spital veterinar având dificultăţi de respiraţie, temperatură rectală ridicată, un nivel foarte redus al trombocitelor şi insuficienţă cardiacă, astfel că s-a decis eutanasierea ei.

Necropsia efectuată ulterior a relevat prezenţa materialului genetic (ARN) al virusului SARS-CoV-2 în diverse mostre extrase, deşi încărcătura virală era redusă.

Oamenii pot transmite noul coronavirus pisicilor, care sunt victime colaterale ale acestei boli, explică Joaquin Segales, cercetător la CReSA din Catalonia, unde a fost descoperit acest caz. Dar, atrage el atenţia, ''calea predominantă de transmitere a COVID-19 este de la om la om şi capacitatea felinelor de a transmite boala este neglijabilă, adică ele nu joacă un rol semnificativ în epidemiologia bolii''. El a spus că este aproape sigur că oamenii au infectat pisica şi nu invers.

Potrivit lui Segales, toate cazurile cunoscute până în prezent de pisici infectate cu noul coronavirus au un numitor comun, și anume acela că provin din nuclee familiale cu pacienţi COVID-19.

Experții le recomandă persoanelor infectate cu noul coronavirus să se spele pe mâini înainte şi după contactul cu animalele de casă, la fel şi în cazul manipulării diferitelor obiecte şi mâncării animalelor şi să evite să le pupe.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL