Scandal în plen! Opoziţia susţine că Dragnea a fost revocat: "Majoritatea PSD-ALDE nu mai există!"

 
Protest extrem al Opoziţiei, în plenul Camerei Deputaţilor. Se cere revocarea lui Dragnea Protest extrem în plenul Camerei Deputaţilor. Se cere revocarea lui Dragnea

Atmosferă extrem de tensionantă la Camera Deputaţilor, pe fondul cererii Opoziţiei de revocare a lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei şi de înlăturare a vicepreşedintelui Florin Iordache şi a refuzului social-democraţilor de a da curs acestor solicitări. Iordache, cel care conducea ședința, a refuzat să supună la vot propunerile PNL, afirmând că acestea sunt neregulamentare. "În acest moment, nu există o majoritate. Plenul este suveran, se poate face revocarea", a spus Victor Ponta. La un moment dat, la tribună a venit Pirtea, vicepreședintele Camerei, a susținut că preia conducerea ședinței și a supus la vot toate solicitările Opoziției, în ciuda faptului că avea microfonul tăiat. Opoziţia a votat cu mâna ridicată, iar ulterior, liderii PNL, USR, PMP au susținut, pe rând, că Dragnea a fost revocat, ca urmare a acestui vot. Şedinţa a fost suspendată însă de Iordache, din lipsă de cvorum, iar acesta nu a recunoscut votul propus.UPDATE 12:08 - Şedinţa a fost suspendată din nou, din lipsă de cvorum.

"Vom face un vot de control pentru a verifica dacă suntem în cvorum. Am constatat că nu e cvorum, suspendăm şedinţa", a anunţat Iordache.

Aşadar, şedinţa a fost închisă, moment în care Opoziţia şi-a proclamat victoria prin votul dat la propunerea vicepreşedintelui Marilen - Gabriel Pirtea (PNL). Acesta nu prezida însă forul, şedinţa fiind condusă de Florin Iordache, care nu a recunoscut votul propus.

PSD acuză încălcarea regulamentului, nu recunoaște revocarea lui Dragnea și Iordache

"Liviu Dragnea a fost demis, Florin Iordache nu mai are dreptul să conducă ședința. Plenul este suveran", a declarat Dan Barna.

UPDATE 12:00 - Şedinţa Camerei s-a reluat. Potrivit Realitatea TV, votul se va da pe proiectele de legi, şi nu pe revocarea lui Dragnea sau înlocuirea lui Iordache.

Scene halucinante în Parlament. Florin Iordache, baricadat la tribună. "Sunați la 112!"

UPDATE 11:30 - Florin Iordache a anunţat că închide şedinţa de plen. Nemulţumiţi, deputaţii PNL l-au încercuit, presându-l să continue.UPDATE: Victor Ponta a declarat că schimbarea lui Dragnea este ceva "inevitabil".

"Se va face schimbarea lui Dragnea, e ceva inevitabil. Dacă ar avea destule voturi, ar supune la vot. Neexistând o majoritate, va fi o bătălie de mai lungă durată. Dragnea stă închis în buncăr şi nu vine să-şi susţină punctul de vedere şi trimite niste trupeţi. (...) În acest moment, nu există o majoritate. Plenul este suveran, se poate face revocarea", a spus Ponta.

Prim-vicepreşedintele PNL, deputatul Raluca Turcan, a cerut, în această dimineaţă, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea acestui for legislativ. De asemenea, ea a cerut şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte.

"Astăzi (miercuri - n.r.) vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen două solicitări de revocare a dlui. vicepreşedinte Florin Iordache şi a dlui. preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. De asemenea, prima solicitare pe care v-o fac şi vă rog să ţineţi cont de succesiunea solicitărilor de procedură şi în felul acesta să le supuneţi votului", a cerut Raluca Turcan, deputat PNL.

Totodată, aceasta a solicitat ca şedinţa de plen să fie condusă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Marilen - Gabriel Pirtea (PNL), şi nu de Florin Iordache.

"Există suspiciunea că dvs. vă mai menţineţi la putere prin fraudă şi sunteţi predispuşi la încălcarea regulamentului. De asemenea, vă supun votului propunerea ca votul astăzi să fie cu mână ridicată, întrucât am avut număroase dovezi că sistemele electorinice votează la dispoziţia conducerii Camerei Deputaţilor. Nu avem încredere în modul în care veţi utiliza sistemele electronice", a mai spus Turcan.

"Oricum nu voi supune votului, puteți să faceți orice vreți", a spus Florin Iordache, cel care conduce ședința.

"Unde sunt bărbații Opoziției, de la Pro România, USR, de a ajuns doamna Turcan să încerce așa ceva?", s-a întrebat liderul deputaților PSD Daniel Suciu, în plen.

"Ați făcut toată mobilizarea pe care o puteați face. Nu v-a ieșit. Aveți o obsesie cu președintele Camerei Deputaților. Doamna Raluca Turcan, de la acest microfon nu se va suspune la vot ceva neregulamentar", a mai spus el.

Şi deputatul PNL Tinel Gheorghe i-a cerut lui Iordache să-și dea demisia, pentru gestul obscen făcut în plen. "Aveți onoare, domnule Iordache? A mai fost cineva care a spus să i se numere ouăle, știm unde am ajuns", a spus acesta.

"În numele celor care se aflau pe 3 iulie în incintă. Am suspus la vot schimbarea din funcție a doamnei Roberta Anastase. Atunci a fost un document foarte bine scris, iar grupul PDL a spus 'Noi nu suntem de acord și nu participăm'. Moment în care deputații PSD și PNL au spus că plenul este suveran. Am supus la vot, iar plenul suveran a votat. Sunt convins că nu am greșit. Trebuie să facem ca în 3 iulie 2012", a spus Victor Ponta.

Reamintim că, în 24 septembrie, conducerea PNL a decis să iniţieze procedura de revocare a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru încălcări repetate ale Regulamentului Camerei. La acel moment, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu are emoţii că va fi revocat de la conducerea Camerei Deputaţilor.

Ulterior, Opoziţia a depus, în 26 septembrie, proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât procedura de revocare a lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei să poată fi iniţiată de o treime din numărul deputaţilor, nu doar de grupul PSD. Proiectul este asumat de PNL, USR, PMP şi Partidul Pro România.

Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor, preşedintele acestui for poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Ponta îi dă lovitura decisivă lui Dragnea. Coaliția pierde majoritatea în Camera Deputaților

În acest moment, cel puțin teoretic, Coaliția PSD-ALDe a pierdut majoritatea în Camera Deputaților.

PSD (144 deputați) și ALDE (19 deputați) au acum 163 de deputați. Majoritatea de jumătate plus unu din Camera Deputaților, necesară pentru trecerea unor legi organice și pentru cvorum de vot final, este de 165 de voturi.

Coaliția PSD-ALDE poate fi ajutată, însă, de deputații UDMR, dar și de o parte din deputații minorităților naționale.

UDMR și coaliția PSD-ALDE au un protocol de colaborare parlamentară valabil până în 2020.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Tudor
05 Dec 15:44
Ai pierdut majoritatea in camera deputaților hai pa, cănta la alta masa.
Răspunde
0 0
Onoriu Trifan
05 Dec 14:26
Locul lui Dragnea si Iordache este la pușcărie nu in fruntea camerei deputaților.
Răspunde
0 0
Cote
05 Dec 14:17
Bubosul, jordica si mustaciosul sa raspunda pentru dezastrul si discriminarea legislativa produsa ... ei si gasca de baroneti mafioti sa raspunda pentru obstructionarea justitiei si a serviciilor, pentru trafic de putere si ciruptie ...
Răspunde
0 0
Stan
05 Dec 12:58
Jos cu ciumatii iliescieni...Jefuitorii si tradatorii Romaniei si romanilor , aspru pedepsiti...Jos comunismul bolsevic iliescian din Romania!
Răspunde
0 0
Mihalache
05 Dec 12:24
Dragnea si Iordache trebuie demisi urgent să nu mai faca si alte prostii.
Răspunde
0 0
Rusu
05 Dec 12:23
PNL- ul m-ai există? Văd numai gunoaiele PD - liste
Răspunde
0 0
Belu
05 Dec 12:26
5 Gunoi esti tu rusule.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?