MENIU

Boc: Dacă CCR se pronunţă pe 9 decembrie asupra concediului fără plată al bugetarilor, măsura nu se mai poate aplica

foto: gov.ro
Boc: Nu se pune problema neplăţii salariilor şi pensiilor în România anul acesta sau în 2010
Boc: Proiectul de buget este în lucru şi la începutul lunii noiembrie va fi gata

Emil Boc a anunţat că nu se pune problema neplăţii pensiilor şi salariilor, la valoarea aflată în plată, până la finalul anului şi anul viitor. Chiar dacă legea care prevede zece zile de concediu fără plată pentru bugetari va fi declarată constituţională la 9 decembrie de CCR, ea nu va fi aplicată. Boc a spus că vor fi căutate alte surse de finanţare pentru a putea ne încadrăm în deficitul bugetar planificat.

"Nu se pune problema neplăţii salariilor şi pensiilor în România nici în noiembrie sau decembrie sau anul viitor. Trebuie să ţinem cont şi de venirea sau nu a tranşei de împrumut de la FMI sau CE. Dacă aceşti bani vin, vor fi mai uşor de plătit obligaţiile sociale ale statului şi investiţiile, dar şi în caz contrar se vor plăti salariile şi pensiile", a declarat Boc care a adăugat "dacă Legea pensiilor, Legea responsabilităţii fiscale şi Legea bugetului sunt adoptate de Parlament până la finalul anului atunci angajamentele României către FMI sunt îndeplinite şi vom putea primi banii".

"Dacă decizia Curţii rămâne pe 9 decembrie, ea nu se mai poate aplica. În lipsa economiilor făcute prin acordarea acestor zile de concediu, vor trebui căutate surse de finanţare pentru a încerca să rămânem în ţinta de deficit de 7%. De exemplu, putem reprograma investiţiile pentru spaţii verzi din noiembrie pentru luna martie a anului viitor", a mai precizat Emil Boc. 

"Pensiile parlamentarilor sunt cele mai neavenite din România. Ultimul care ar trebui să se plângă de venituri este parlamentarul. Un parlamentar ne costă 200 de milioane de lei vechi pe lună", a dorit să sublinieze Emil Boc în legătură cu pensiile parlamentarilor. 

După întâlnirea cu delegaţia FMI de joi, premierul interimar Emil Boc a vorbit şi despre adoptarea Legii bugetului pentru anul viitor până la începutul lunii decembrie, o condiţionalitate de bază impusă de această instituţie. "Proiectul de buget este în lucru şi la începutul lunii noiembrie va fi gata, după care vom discuta aspectele de natură constituţională", a spus Boc care a explicat şi posibilitatea ca acest proiect să fie adoptat de Parlament: "Membrii Cabinetului care sunt şi paralmentari ar putea să semneze iniţiativa proiectului de buget şi să îl trimită la Parlament".