MENIU

Părinţii din Bihor care îşi educau copiii acasă, obligați să-i reînscrie la scoală. Decizia este definitivă

Învățatul de acasă este folosit de unii părinți fără a avea capacitatea de a susține acest proces

Cei doi părinţii din Bihor care îşi educau copiii acasă sunt obligați să-i reînscrie la scoală. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Oradea și este definitivă. În cazi contrar, cei doi riscă să ajungă în spatele gratiilor și să fie decăzuți din drepturi. 

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul celor doi părinţi din Bihor care au ales să-şi educe acasă copiii de vârstă şcolară, ca să-i ferească de ispita internetului. Instanţa a menţinut hotărârea Judecătoriei Aleşd, unde cei doi au primit pedepse de câte 4 luni de închisoare cu amânare şi au fost trimişi la muncă în folosul comunităţii, potrivit e-Bihoreanul.

Celor doi li se impută că, în toamna lui 2021, şi-au retras de la şcoală cei patru copii de vârstă şcolară - pe atunci de 8, 10, 11 și 13 ani -, iar de atunci îi învață acasă, în sistem homeschooling, pentru că nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media și cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie.

Ministerul Educației cere control național pentru copiii care fac școala acasă. 2 părinți au fost condamnați după ce și-au retras copiii de la școală

Cuplul şi-a înscris copiii la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, aşa-numite „şcoli umbrelă”, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii, contra unei taxe.

În realitate, copiii erau educați timp de trei ore pe zi, după un program flexibil și folosind manuale românești cumpărate din librării.

 

Cel mai mult a cântărit însă evaluarea făcută de către specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor care a arătat că cei patru au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta şi clasa de studiu, mai ales că mama are 8 clase, iar soţul 12 clase.

Părinți din Bihor, inculpați pentru că și-au retras copiii de ...

Decizia Curţii de Apel Oradea nu este, deocamdată, motivată. Ca atare, nu se cunosc argumentele judecătorilor care au pronunţat-o. Cert este că, soluţia fiind definitivă, aceştia sunt obligaţi să-şi înscrie copiii la şcoală.