5 teste medicale pentru femei. Depistează cancerul înainte de apariţia simptomelor

 
5 teste medicale pentru femei. Depistează cancerul înainte de apariţia simptomelor
5 teste medicale pentru femei. Depistează cancerul înainte de apariţia simptomelor

Există analize care pot depista diferitele tipuri de neoplazii chiar înainte de a apărea simptomele, ceea ce le face mai uşor de tratat."Testele de screening e bine să fie făcute periodic. Ele trag semnale de alarmă la oameni în aparentă stare de sănătate, când boala nu manifestă semne clinice", explică Alina Constantin, medic de familie.

1. CANCERUL LA SÂN


Screeningurile timpurii oferă şanse mari de vindecare în cancerul de sân. Cu cât tumoarea canceroasă e mai mică, cu atât şansele de reuşită ale unei operaţii sunt mai mari. „Factorii de risc şi predispozanţi pentru acest cancer sunt: antecedentele familiale de cancer de sân, lipsa sarcinilor şi a alăptării, administrarea de hormoni”, avertizează medicul Alina Constantin.

Cea mai la îndemână metodă de testare este autoexaminarea sânilor, însă puteţi apela şi la mamografii, ecografii sau sonoelastografie. Medicii recomandă să vă faceţi teste de la vârsta de 40 de ani.

2. CANCER COLORECTAL

Majoritatea cancerelor de colon se dezvoltă din polipii din colon. Pentru prevenire e importantă depistarea şi înlăturarea polipilor înainte ca ei să se transforme în cancer.

Ca metode de screening se pot folosi testul de sângerare ocultă în scaun (depistarea sângelui în materiile fecale), colonoscopia, care investighează rectul şi întreg colonul cu ajutorul colonoscopului, dar şi sigmoidoscopia, metodă prin care se vede doar o parte a colonului.

Citeşte continuarea pe doctorulzilei.ro.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?