Tudorel Toader, pledoarie finală din "boxa acuzaților". "Ministerul Justiției nu a fost de acord"

 
Toader, alt cadou pentru Dragnea
Toader, alt cadou pentru Dragnea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, continuă să se disculpe în scandalul momentului legat de efectele catastrofale ale legii "recursului compensatoriu" care a dus la eliminare a mii de criminali, violatori și jefuitori pe străzile României.

Tudorel Toader explică "pe înțelesul tuturor" care a fost parcursul adoptării legii privind recursul ecompensatoriu.

Ministerul Justiției nu a fost de acord cu modificările aduse legii în Camera Deputaților, spune Toader, luând în considerare și studiul de impact primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor.

În plus, Ministerul pe care Tudorel Toader îl conduce după OUG 13 "s-a exprimat în sensul că legea este neconstituțională".

Patru foşti miniştri ai Justiţiei au demolat la Realitatea TV scuzele pe care le-a găsit Tudorel Toader, în faţa valului uriaş de critici ca urmare a atrocităţilor comise de cei eliberaţi în baza legii recursului compensatoriui.

"Este gestul unui om care şi-a făcut un stil din a fugi de orice reponsabilitate", a afirmat fostul ministru Raluca Prună. "Legea, în forma finală, a fost rezultatul unui demers pompieristic, fără studii serioase", a afirmat şi Valeriu Stoica.

"Este o evidentă sfidare a tuturor criticilor venite din partea instituţiilor europene, a declarat şi Cristian Diaconescu, în direct la "Jocuri de Putere". "Dacă intr-adevăr ar fi preocupat de soarta Justiţiei, Tudorel Toader ar trebui să vină urgent cu un raport, în baza căruia să ceară modificarea legii", a afirmat şi Cătălin Predoiu, la "Jocuri de Putere".

Dan Vasile Mihale: Cine minte în scandalul recursului compensatoriu

Redăm mai jos postarea de pe Facebook a ministrului Justiției:

"Parcursul adoptării legii privind recursul compensatoriu - pe înțelesul tuturor !

I. La data de 17.11.2016, prin adresa nr. 68/86950, ministrul Justiției, Raluca Prună, a înaintat către CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
În acest sens a se vedea:
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015SM.pdf

II. La data de 29.11.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege.
La punctul 2 din aviz se prevede că: "în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiționate. În opinia Plenului, compensația pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiul necorespunzător".
În acest sens a se vedea:
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015SM.pdf

III. La data de 31.01.2017, Proiectul de lege a fost transmis de Guvern către Senat, prima cameră sesizată.
În acest sens a se vedea:
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015AD.pdf

Forma inițială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deținut,
În acest sens a se vedea:
https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L015FG.pdf
Senatul și-a însușit propunerea CSM, în sensul că cele 3 zile să fie considerate efectiv executate, propunere acceptată și de către PNL !

IV. Camera Deputaților a menținut propunerea CSM, acceptată de către Senat, însă cele 3 zile de pedeapsă au fost transformate în 6 zile de pedeapsă, considerate efectiv executate.
Dacă inițial, raportarea se făcea la spațiul de 3 mp pentru fiecare deținut, beneficiul s-a extins de către Camera Deputaților la 4 m pentru fiecare deținut, adăugându-se și alte criterii pe lângă cele referitoare la spațiu, și anume executarea pedepsei în condiții necorespunzătoare, prin acest lucru înțelegându-se cazarea unei persoane în oricare centru de detenție din România care a avut lipsuri la condițiile impuse de standardele europene, relative la: cazarea într-un spațiu mai mic sau egal cu 4 mp/deținut, care se calculează, excluzând suprafața grupurilor sanitare și a spațiilor de depozitare a alimentelor, prin împărțirea suprafeței totale a camerelor de deținere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spațiului în cauză; lipsa accesului la activități în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și cerințele de igienă; existența infiltrațiilor, igrasiei și mucegaiului în pereții camerelor de detenție.
Cu adresa nr. 106/86950 din 14.04.2017, Ministerul Justiției și-a exprimat dezacordul, în sensul că Proiectul de Lege se îndepărtează de la rațiunea avută în vedere de către inițiator.

Astfel, prin punctul de vedere exprimat în scris, ministerul justiției s-a exprimat în sensul că:
„1. Forma Senatului (care a preluat opinia CSM) propune o abordare de politică execuțional penală total diferită față de filozofia proiectului, care avea în vedere utilizarea liberării condiționate ca o garanție a faptului că, pe de o parte, mecanismul compensatoriu nu se va aplica automat, fără o analiză separată a fiecărui deținut, iar pe de altă parte, că nici un deținut nu va beneficia de acest mecanism si nu va fi pus mai repede în libertate fără să fi îndeplinit cerințele de reparare a prejudiciului și cele privind comportamentul, prevăzute în instituția liberării condiționate. Textele propuse sunt, de altfel insuficiente prin raportare la noua abordare, fiind necesare, în opinia noastră, și alte texte de corelare, inclusiv în Codul penal.
De asemenea, completarea Codului penal cu un nou articol art.55 indice 1 este de natură să creeze dificultăți practice cu privire la natura juridică a textului introdus în Cod, în antiteză cu propunerea Guvernului care reglementa această procedură de acordare a unor zile-câștig în cadrul instituției liberării condiționate, cu toate consecințele ce rezultau din această abordare.
2. Textul inițial al Guvernului propune cele 3 zile prin raportare la singurul exemplu analizat de către CEDO – cel al Italiei, față de care instanța de contencios convențional nu a formulat critici.
Referitor la propunerea privind reducerea cu aproape 1/3 a pedepsei (9 sau chiar 10 zile la 30 zile executate în condiții de supraaglomerare) este excesivă riscând ca pedeapsa aplicată de către instanță să nu își poate atinge scopul (mai ales în condițiile în care Codul penal prevede unele fracțiuni obligatorii de executat – art. 100 C.p). Se ajunge în acest fel la reduceri semnificative de pedeapsă, astfel încât există riscul ca aceasta să nu își atingă scopul, dar nici funcția de exemplaritate, creându-se o aparență de impunitate. Astfel, un deținut care a executat 10 ani dintr-o pedeapsă mai mare, pronunțată pentru o serie de infracțiuni grave (omor calificat, trafic de persoane, de droguri, terorism etc.) va beneficia, de plano, de o reducere a pedepsei de aprox. 3 ani raportat la cei 10 ani deja executați, la care se vor adăuga eventualele zile-câștig acordate în urma prestării unor activități lucrative.
3. Susținem forma Guvernului:
Art. 951. Compensarea în cazul executării pedepsei într-un spațiu necorespunzător.
(1) În vederea acordării liberării condiționate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, și executarea pedepsei într-un spațiu necorespunzător, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în spațiul necorespunzător, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată. ”

În acest sens, Ministerul Justiției a luat în considerare și studiul de impact transmis cu adresa nr. 31310/2017 de către Administrația Națională a Penitenciarelor.

V. În controlul a priori, Curtea Constituțională a fost sesizată pentru neconstituționalitatea legii.
Cu adresa nr.2/44292 din 7 iunie 2017, transmisă către Guvern, Ministerul Justiției s-a exprimat în sensul că sesizarea de neconstituționalitate este întemeiată.
La data de 5.07.2017, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este constituțională în raport de criticile formulate.
În acest sens a se vedea:
https://www.ccr.ro/files/products/Decizie_515_2017.pdf

Concluzionând:

Proiectul de lege a fost inițiat sub guvernarea anterioară.
CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiționată.
Senatul și-a însușit propunerea venită de la CSM.
Camera Deputaților a înlocuit cele 3 zile cu 6 zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiții necorespunzătoare.
Ministerul Justiției nu a fost de acord cu modificările propuse, luând în considerare și studiul de impact primit de la Administrația Națională a Penitenciarelor.
Camera Deputaților a extins beneficiul și pentru alte criterii.
Curtea Constituțională a fost sesizată în controlul a priori.
Ministerul Justiției s-a exprimat în sensul că legea este neconstituțională", a scris Toader pe Facebook.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Hastagisticum rezolvati genocidul din penitenciare ?
16 Jan 12:07
Dl de la ora 19,42,mergeti la radăcina lucrurilor,daca vreti sa fiti radical.Iata istoria problemei .Justitia română a condamnat pe Visinescu pentru crimă împotriva umanității,ca a aplicat rele tratamente detinuților.CEDO,acesti intelepti ai lumii,au spus ca detinutii-care in puscărie nu sut sortați pe fapte-au dreptul la un tratement uman,si constata ca la noi se savarsea crima impotriva umanității.Guvernul de tehnocrati ,care are viziuni umanitare,au zis ca detinuții sut supusi unui regim destructiv si a facut o propunere legilativa.Cum tehocratii termină o lege numai prin OUG,propunerea a fost transmisă,ca urgenta,la guvernul politic.Aici am dat peste un ministru,care nu stie ca in lege nu poate face discriminare,si a dat o lege ca toti cei supusi unor măsuri neumane-hoți,pedofili,chiar,culmea ,corupții-sunt egali in fata legii si lea scurta pedepsa .In aplicarea legii,apar consecinte colaterale ,cum au fost bombardamentele americane la Belgrad,care au atins ambasada Chinei.Cum le poti indrepta,două căi ,or faci o incriminare sporita pentru beneficarii recidivisti,or dai drumul la masinăria propagandei hastagistă.De care parte sunteti ?
Răspunde
0 0
MirceaCelTanar
15 Jan 21:30
Imi pare rau daca postarea mea nu a fost suficient de clara si nu a exprimat ceea ce doream eu sa exprim. Personal, apreciez profesionistii si imi place sa cred, cu umilinta, ca, in domeniul meu, si eu sunt un profesionist. Deci, un profesor univetsitar, membru al Comisiei de la Venetia, fost judecator CCR, rector al Universitatii din Iasi ..
. ar fi trebuit sa se delimiteze de politicienii care au ignorat avizul sau nu sa incerce acum sa se dusculpe cum ca "bici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase". In niciun caz nu ma asteptam ca Domnia sa sa incerce sa dea o forma legala unor aberatii politicianiste. Si inca ceva: hastagii ca si statul paralel/perpendicular sunt inventii pentru cei saraci cu duhul. Parerea mea!
Răspunde
0 0
Lascarica
15 Jan 19:42
Nenea de la 16.04, se vede ca esti inapoiat rau !!! Probabil esti frustrat si virsta te pacaleste, te-a lasat in urma normalitatii pe care nu ai trait-o niciodata !!! Deocamdata TU esti un hastagist manipulator si instigator la violenta si anarhie !!! Ce doresti dumneata poate functioneaza in federatia rossa care te plateste dar nu in EU.
Poti sa ne dai exemple de oameni nevinovati in puscarie sau doar DENIGREZI judecatorii si procurorii romani ???
Răspunde
0 0
Un ministru contra la justitie e ami periculos de caât toți hastagii la un loc!
15 Jan 16:04
Da,domnul Mircea cel Bătrân și eu sunt de părere ca daca un ministru nu imbraca in formrme juridice cerintele politice de asanare a societății,nu are ce cauta in guvern.De ce nu introduce infractiunea de huliganism politic,sa terminăn cu hastagismul din viata publica si invinuirle iconstruite de industraia din SRI de influentaere a opiniei publice , de ce nu exclude de al amnistie procurorii,judectorii presedintele ,parlamentarii si ministrii si lasa in puscărie oameni nevinovati de frica hastagilor?Un jurist poate sa castige existenta si ca notar,nu sa nenoroceasca oameni !
Răspunde
0 0
Jean
15 Jan 13:24
Romania besede (adica 20-30% din votantii totali) ! besede are grija doar de votantii lor, sa nu fie prinsi, sa nu poata fi acuzati usor, sa aiba nenumarate exceptii legislative pe care sa le foloseasca pentru tegiversare, sa nu plateasca daunele facute prin diverse tertipuri ''legale'', sa nu stea mult in puscarie si sa li se ''contopeasca'' pedepsele, sa fie platiti ca nu au confort si relaxare, sa le fie sterse cazierele, sa poata intra oriunde vor (inclusiv la receptii oficiale europene !!!)
Răspunde
0 0
MirceaCelTanar
15 Jan 12:58
Tov. Ministru, voi incerca sa va spun ceva care tine de "bun simt", daca stiti cumva ce mai inseamna asra. Cand parlamentul care v-a investit in functia pe care o aveti, nu tine cont de opinia Dvs. de specialist si ministru ori va considera incompetent ori va dispretuieste. In ambele cazuri Dvs. (daca ati fi avut bun simt si un minim respect de sine) ar fi trebuit sa demisionati. The rest is silence... sau, mai rau, o mare pata pe CV-ul Dvs.
Răspunde
0 0
Kokos
15 Jan 12:43
Tudorel Toader acest Vogoride al justiției romane trebuie arestat de urgență.
Răspunde
0 0
O echipă e puternica,daca nu sunt fricosi sau lasi !
15 Jan 10:40
Sarcina unui ministru este de a aviza politica penală si a apăra deciziile parlamentului.Ca sa arati ca OUG nr 13 nu a dus la asanarea socială,ne spune dl ministru ca nu a fost de acord cu ea?Deci,de ai nu avizează amnistia,ca ar pune partidele sa faca programe si sa ne ofere viziuni,asa hastagii si USR se refera la hacienda dlui Dragnea din Brazilia si vor guvern,ca guvernarea o cer,ca si până acum ,depededincolo.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?