"Opţiunea constând în abandonarea armelor nucleare a devenit un lucru imposibil şi nu ne pasă că unii ne permit sau nu să dispunem de arme nucleare", a anunţat Ministerul de Externe, într-un comunicat.
"În primul rând, tot plutoniul extras va fi utilizat în scopuri militare. O treime din barele de combusitibil au fost deja tratate", adaugă textul. "În al doilea rând, vom începe îmbogăţirea de uraniu", adaugă comunicatul, afirmând că ţara dispune de tehnologia necesară, datorită construcţiei de reactoare cu apă uşoară.
Orice blocadă impusă Coreei de Nord va fi considerată un act de război, a avertizat Phenianul.
Aceasta este prima reacţie oficială nord-coreeană după ce Consiliul de Securitate al ONU a decis, vineri, în unanimitate, să înăsprească regimul de sancţiuni vizând Phenianul, în replică la testul său nuclear din 25 mai.
Rezoluţia 1874 instaurează un sistem consolidat de inspectare a încărcăturilor aeriene, maritime şi terestre cu destinaţia sau provenind din Coreea de Nord şi extinde embargoul vizând armele. Documentul prevede şi înăsprirea sancţiunilor financiare.
Phenianul era vizat deja de sancţiuni în baza Rezoluţiei 1718 a Consiliului de Securitate, adoptat în octombrie 2006, după primul său test nuclear.
Statele Unite au anunţat, vineri, că se aşteaptă la o reacţie "iresponsabilă" şi la un nou test al Phenianului după decizia ONU. "Ţinând cont de trecut şi de tendinţa Coreei de Nord de a acţiona iresponsabil şi periculos, nu ar fi suprinzător să reacţioneze la acest regim de sancţiuni foarte dure într-un mod care ar reprezenta un nou act de provocare şi de destabilizare", a declarat ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Susan Rice.
"În această eventualitate, vom continua să facem ceea ce ne-am angajat să facem în prezent, adică să aplicăm în întregim cel mai strict, cel mai dur regim de sancţiuni", a adăugat ea, după o întâlnire cu preşedintele Barack Obama.