E serioasă treaba! CSM îl bagă în ședință pe Iohannis

Wednesday, 29 January 2020, 16:42 Sursă: agerpres.ro

Autor: Realitatea.NET

Discuţiile vor viza situaţia pensiilor de serviciu, eliminate de Parlament marţi, printr-un vot în cvasi-unanimitate.

Potrivit articolului 80, alin. (2) din Constituţie, "Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate."

Preşedintele CSM, judecătoarea Nicoleta Ţînţ, afirmă că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor reprezintă o situaţie de o gravitate fără precedent, iar Consiliul va face demersuri atât pe plan intern, cât şi pe plan extern pentru ca pensiile să fie menţinute, nefiind vorba despre un privilegiu, ci despre un drept justificat în mod obiectiv.

"Adoptarea legii privind eliminarea pensiei de serviciu pentru magistrați afectează însăși independența justiției. Subliniez cu fermitate faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu pentru magistrați, așa cum din păcate a fost în mod eronat prezentat opiniei publice, ci este justificată în mod obiectiv de regimul sever al incompatibilităților și interdicțiilor ce guvernează exercitarea acestei profesii, precum și de importanţa socială uriașă a muncii judecătorilor și procurorilor.

 

Confruntat cu această situație de o gravitate fără precedent, Consiliul își va intensifica demersurile atât în plan intern, cât și extern pentru că pensia de serviciu a magistraților să fie menținută", a declarat Nicoleta Ţînţ.

Pensiile speciale şi de serviciu pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii. Proiectul de lege a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

STIRIPESURSE.RO a publicat deja în premieră informaţia că preşedintele ÎCCJ a convocat secţiile unite pentru a sesiza CCR pentru controlul de constituţionalitate a propri al legii.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-29 18:55:32
Amalia

Domnule Președinte al României, nu vă lăsați intimidat de acești specialiști în "vorbe împletite, asocieri de idei fără sens deviate de la subiect etc. Sa dispară orice cuvânt suplimentar asociat cu pensia- pensia e pensie și atât, trebuie acordată tuturor pe baza acelorași criterii !!! În caz extrem,vă rog, să facem referendum !!!! Orice ocupație, meserie,profesie poate fi declarată specială dacă are un avocat specialist în asocierea vorbelor. De exemplu,ocupația de infirmiera este foarte,foarte necesară, adică merită pensie " speciala" .

2020-01-29 22:00:19
Hamilton

Este clar că ăștia nu renunță la pensiile nerusinate de bună voie.

2020-01-29 23:24:26
Dumitru dumitru

Se duc ,pentru.a cere ce ? mentinerea ,favorurilor nomenclaturistice ,antidemocratice.si antiromanesti ,cred ca vor avea si ceva dosare sa,si sustina cererea si intrevederea v,afi cu usile inchise ,pentru a nu patrunde.vreun virus.Avem imcredere in acest presedinte ca v,a respecta democratia si legile ei corecte ,nu cele date cu dedicatie..

2020-01-30 05:44:24
Si mie îmi place să glumes,dar numai cu vecinul Costică,judecțtorii glumesc cu tara ,ca asa se condamnă adversrii politici de tip Dragnea et.com.

CCR ne-a mai imbrobodit odată,decizia nr 873/210 motiva :„Pe de altă parte, independența justiției include securitatea financiară a magistraților, care presupune și asigurarea unei garanții sociale, cum este pensia de serviciu a magistraților.”Adică judecătorul în funcție nu-l poate condamna pe Dragnea,daca nu i se asigura pensia mai mare ca salariu.Ce vremuri ,sperâm ca judecătorii pensionari să intre in avocatură ,să nu moară de foame cu pensii contributive.Sau ,de ce nu ,statul să le asigure ,laJilava ,mâncare și cazare,ca la orice santajist .

2020-01-30 06:10:37
Stie legea dl presedinte,cum o aplică ,prin SIIM ?

Art. 202. - Reviste (4) Nu pot declara grevă: procurorii, judecătorii, personalul militar și personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apărării Naționale, al Ministerului Administrației și Internelor, al Ministerului Justiției și din instituțiile și structurile din subordinea sau coordonarea acestora, inclusiv al Administrației Naționale a Penitenciarelor, al Serviciului Român de Informații, al Serviciului de Informații Externe, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, personalul angajat de forțele armate străine staționate pe teritoriul României, precum și alte categorii de personal cărora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege. Art. 203. - Reviste (2)

Alte articole din: Ultimele Stiri