Primarul denigrează, cetăţenii plătesc daunele

Wednesday, 16 October 2019, 19:51, Sursă: REALITATEA.NET

Pentru că l-a făcut de râs în public pe un concetățean, primarul din Mogoșoaia va trebuie să-i plătească acestuia daune moale de 2.000 de euro. Paul Precup a distribuit locuitorilor o scrisoare în care îl denigrează pe localnic, acuzându-l de mai multe lucruri neadevărate. Cetățeanul vrea ca banii să fie plătiți din buzunarul lui Precup, nu al primăriei.

Adaugă părerea ta

Primăria Mogoşoaia a fost obligată de instanţă să plătească unui localnic daune în valoare de 2.000 de euro din cauza faptului că primarul l-a denigrat în faţa comunităţii prin intermediul unei scrisori deschise.

Primarul denigrează, cetăţenii plătesc daunele. Aşa poate fi rezumată în câteva cuvinte păţania lui Alexandru Tatu din localitatea Mogoşoaia, jud. Ilfov. Localnicul, care este și şofer al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), a vrut să semnaleze autorităţilor faptul că microbuzele firmei private de transport care operează în localitatea Mogoşoaia pe linia 508 opresc în staţiile STB, deşi nu ar avea acest drept. Supărarea sa a luat naştere din cauza faptului că transportul public este îngreunat în favoarea celui privat.

„Când le faci cu mâna, opresc şi te iau de oriunde ca să îţi ia banii. Când îi rogi să te lase unde ai nevoie, spun că nu pot, pentru că nu au staţie. Ei nu aveau staţie nicăieri şi ne lăsau copiii pe unde apucau. Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) mi-a spus în scris că transportatorul în cauză nu poate opri în nicio staţie intermediară, ci numai la capăt de linie. Cursă directă”, a declarat pentru G4Media.ro, Doralin Alexandru Tatu.

Prin urmare, el a trecut la fapte. A făcut mai multe sesizări pe care le-a trimis Ministerului de Interne. În acestea a semnalat mai multe reguli încălcate de transportatorul privat: că nu respectă orele de plecare şi sosire, că nu respectă graficul de circulaţie, că alocă mai puţine maşini pentru linia 508 (7-8 în loc de 11), că pasagerii stau înghesuiţi şi nu în ultimul rând că de multe ori, şoferii nu dau bonuri fiscale. Neregulile au fost sesizate şi de către Poliţia Rutieră, care a amendat de câteva ori firma privată.

Deranjat de sesizările cetăţeanului, primarul localităţii Mogoşoaia, Paul Precup, a distribuit locuitorilor o scrisoare în care îl denigrează pe localnic, acuzându-l de mai multe lucruri neadevărate. Mai exact, le-a scris cetățenilor că Alexandru Tatu ar fi solicitat Ministerului de Interne ca Linia 508 de microbuze private să nu mai oprească în staţiile din Mogoşoaia şi că ar fi anexat în mod ilegal semnăturile unor cetăţeni pentru a-şi susţine demersul.

Considerând că primarul i-a făcut o nedreptate, Tatu a dat primăria în judecată. Judecătoria Buftea i-a dat dreptate în această vară. Motivarea instanţei arată că „scrisoarea transmisă de către primarul comunei Mogoşoaia către locuitorii comunei conţine afirmaţii neadevărate la adresa reclamatului, dat fiind că acesta nu a solicitat oprirea staţiilor pe raza localităţilor Mogoşoaia şi nici nu a ataşat petiţiei sale liste cu semnături”. Mai mult decât atât, judecătorul a decis că, din cauză că primăria i-a lezat cetăţeanului dreptul la demnitate, onoare şi reputaţie, trebuie să-i plătească acestuia daune în valoare de 2.000 euro şi cheltuielile de judecată în valoare de 2.380 lei. Primăria Mogoșoaia poate face apel la sentința Judecătoriei Buftea.

Odată reabilitat în faţa localnicilor şi cu daunele plătite deja de primărie, Alexandru Tatu vrea ca primarul să plătească daunele din veniturile personale şi nu din bugetul comunei. „Este bine că m-au despăgubit, dar pretenţiile mele ar fi fost ca primarului să i se impute aceste sume. O să fac o plângere la Curtea de Conturi, să vedem dacă instituția e de acord cu ce s-a întâmplat acolo. Aş vrea să-l verifice şi să-l pună să plătească din salariului dânsului, care bănuiesc că nu este atât de mic. (…) Să plătească din salariul pe care îl are ca primar şi nu din bugetul local, de la impozite şi taxe”, a declarat Tatu pentru G4 Media.ro.