UPDATE 18:40 - Delegaţia ucraineană urmează să părăsească Istanbulul, vineri seară, după eşecul primelor negocieri de pace directe cu Rusia
”Delegaţia ucraineană părăseşte Istanbulul azi (vineri)”, a declarat o sursă ucraineană citată de AFP.
Negocierile de pace de la Istanbul nu au condus la un armistițiu în ceea ce privește războiul din Ucraina, așa cum dorea Kievul.
UPDATE 16:25 - Zelenski: O încetare a focului necondiționată, prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia de la Istanbul
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că prima prioritate a Ucrainei în discuțiile cu Rusia de la Istanbul este să asigure o încetare a focului necondiționată pentru a crea o bază pentru viitoare discuții privind un acord de pace, a consemnat Reuters.
Liderul ucrainean a făcut aceste remarci în capitala albaneză, în timp ce, la Istanbul, MAE turc a anunțat că discuțiile dintre delegațiile ucraineană și rusă - primele negocieri directe din primăvara anului 2022 - s-au încheiat după circa două ore.
Aflat la Tirana la o reuniune a Comunității Politice Europene, Zelenski le-a declarat celorlalți lideri prezenți că este, de asemenea, esențial să se construiască încrederea în procesul de negocieri prin eliberarea prizonierilor de război și readucerea copiilor ucraineni transferați în Rusia.
"Prioritatea noastră numărul unu este o încetare a focului deplină, necondiționată și onestă. Acest lucru trebuie să se întâmple imediat pentru a opri uciderile și pentru a crea o bază solidă pentru diplomație", a spus Zelenski.
UPDATE 16:10 - Prima reuniune între delegaţiile Rusiei şi Ucrainei s-a încheiat vineri, la Istanbul, după aproximativ o oră şi 40 de minute de discuţii, a anunțat un oficial din cadrul Ministerului turc de Externe.
”Reuniunea s-a terminat”, a transmis sursa citată care a menționat că ministrul turc de Externe Hakan Fidan a asistat la negocieri.
În cadrul acestor negocieri, Rusia a cerut ca Ucraina să cedeze noi teritorii, a declarat oficial ucrainean pentru AFP.
Acesta a catalogat cererile Rusiei ca fiind ”inacceptabile” şi menite să deraieze negocierile.
”Reprezentanţii ruşi prezintă cereri inacceptabile, care depăşesc ceea ce s-a discutat înaintea reuniunii”, inclusiv o ”retragere a forţelor ucrainene din părţi vaste ale teritoriului ucrainean, pe care acestea le controlează, pentru ca să poată fi instaurat un armistiţiu”, a mai psus oficialul.
Un alt oficial ucrainean de rang înalt a menționat că o reluare a negocierilor ruso-ucrainene este ”posibilă” vineri.
”Este posibil ca ceva să se întâmple azi”, însă, ”pentru moment, nu s-a prevăzut nimic”, a spus acesta.
”Echipele noastre sunt pregătite sămuncească atât timp cât este nevoie”, a adăugat el.
Oficialul ucrainean a afirmat că delegația rusă este ”slabă”, incapabilă ”să ia o decizie substanţială ca să pună capăt războiului”.
UPDATE 13:15 - Secretarul general al NATO Mark Rutte declară vineri că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o ”greşeală” trimiţând o echipă de ”rangul doi” să participe la negocieri cu Ucraina în Turcia, relatează AFP.
”Cred că (preşedintele rus Vladimir) Putin a făcut o greşeală uriaşă”, a declarat secretarul general al NATO la sosirea sa la un summit al Comunităţii Politice Europene (CPE) la Tirana, în Albania.
”El ştie foarte bine că mingea este în terenul său, că este în dificultate şi că a făcut o greşeală uriaşă”, a declarat Mark Rutte.
”Cred că toată presiunea se află acum asupra lui Putin”, a adăugat el.
Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a declarat, la rândul său, că ultimele răsturnări în negocierile în centrul cărora se află Ucraina demonstrează că Rusia nu vrea pacea.
Ea a îndemnat ”să se exercite presiuni” asupra Moscovei.
”Noi vedem clar că Rusia nu vrea pacea şi că toţi ceilalţi o vor”, a subliniat ea la sosirea la sumiitul CPE.
UPDATE 12:20 - Organizațiile nonguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF) și Truth Hounds au denunțat vineri "strategia deliberată" a Rusiei ce constă, potrivit lor, în a bombarda hotelurile ucrainene unde sunt cazați jurnaliști, pentru "a-i reduce la tăcere", atacuri ce "constituie crime de război", informează AFP.
Între februarie 2022, când a început invazia rusă în Ucraina, și mijlocul lunii martie 2025, 31 de atacuri ruse au lovit 25 de hoteluri, potrivit unui raport publicat de RSF și Truth Hounds, organizație ucraineană ce documentează crimele de război în țara sa.
Doar unul dintre aceste hoteluri, situate "majoritatea în regiuni din apropierea liniei frontului" precum Harkov (nord-est), Donețk (est), Dnipro (centru), Odesa (sud) și Kiev, "erau utilizate de armată", susțin cele două organizații într-un comunicat.
UPDATE 12:00 - Ucraina a pierdut un avion de luptă F-16; pilotul s-a catapultat în siguranță
Ucraina a pierdut un avion de luptă F-16 vineri dimineață după un incident la bord, însă pilotul s-a catapultat în siguranță, au anunțat forțele aeriene ucrainene într-un comunicat, relatează Reuters.
"Conform datelor preliminare... a apărut o situație neobișnuită la bord. Pilotul a îndepărtat aeronava de zona locuită și s-a catapultat cu succes", au anunțat forțele aeriene pe Telegram, precizând că pilotul se simte bine.
Ele au afirmat că prăbușirea nu pare să se fi produs din cauza unui atac rusesc și că o comisie a fost numită pentru a investiga toate circumstanțele incidentului.
Acesta este al doilea accident în care este implicat un avion F-16 de când Kievul a început să primească anul trecut avioane de luptă de la aliații SUA, ca parte a unui program aprobat de administrația fostului președinte american Joe Biden.
UPDATE 10:50 - Delegaţiile americană, ucraineană şi turcă au început vineri, la Istanbul, o reuniune, potrivit unei surse de la Ministerul turc de Externe, în cadrul unor eforturi în vederea ajungerii la un acord care să pună capăt Războiului din Ucraina, relatează AFP.
Din delegaţii fac parte miniştrii de Externe ai celor trei ţări şi alţi funţcionari de rang înalt.
Ele se întâlnesc în Palatul Dolmabahce, la Istanbul, în Strâmpoarea Bosfor.
UPDATE 9:55 - Vladimir Putin "trebuie să plătească prețul refuzului său de a face pace" cu Ucraina, declară premierul britanic
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a afirmat că președintele rus Vladimir Putin trebuie "să plătească prețul refuzului său de a face pace" cu Ucraina, informează AFP.
"Tacticile lui Putin, care constau în a tergiversa și întârzia lucrurile, continuând să ucidă și să provoace vărsări de sânge în întreaga Ucraină, sunt intolerabile", a declarat Keir Starmer într-un comunicat înaintea unui summit al Comunității Politice Europene (CPE) care are loc vineri în Albania și care reunește la Tirana membrii UE și ai altor 20 de țări de pe continent.
Summitul se desfășoară de asemenea într-un moment în care la Istanbul, în Turcia, urmează să aibă loc negocieri între reprezentanți ruși și ucraineni. Nici președintele rus Vladimir Putin, nici omologul său ucrainean Volodimir Zelenski nu vor participa la aceste discuții, iar secretarul de stat american Marco Rubio și-a exprimat joi scepticismul cu privire la posibile rezultate ale acestor negocieri.
La Tirana, unde Volodimir Zelenski va fi prezent, potrivit Parisului, aliații Kievului vor discuta despre modalitățile de "a crește presiunea asupra Kremlinului (...), după ce președintele rus s-a eschivat de la negocierile de pace organizate de SUA", potrivit Downing Street.
UPDATE
Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, s-a întâlnit joi seara, la Istanbul, cu delegaţia rusă trimisă de Kremlin la negocierile cu Ucraina şi condusă de consilierul lui Putin Vladimir Medinski, citată de AFP.
„Întâlnirea s-a încheiat. Mâine (vineri - n.r.) va avea loc o altă serie de întâlniri în diferite formate. Negocierile trilaterale între Statele Unite, Ucraina, Turcia, pe de o parte, şi Federaţia Rusă, Statele Unite şi Turcia, pe de altă parte, sunt pe ordinea de zi. Nu este sigur că va avea loc o reuniune în format cvadripartit (Statele Unite, Rusia, Ucraina, Turcia)”, a precizat sursa din MAE turc.
Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a anunţat că ruşii vor aştepta vineri, la ora 10.00, delegaţia Kievului şi a reiterat că sunt „gata să lucreze”.
Medinski a precizat că delegaţia rusă a avut o întâlnire „fructuoasă” cu ministrul turc de externe, în cursul căreia acesta a explicat poziţia Moscovei.
Vladimir Putin a respins joi provocarea de a se întâlni faţă în faţă cu Volodimir Zelenski în Turcia, trimiţând în schimb o delegaţie de rang secundar la negocierile de pace, în timp ce preşedintele Ucrainei a anunţat că ministrul său al apărării va conduce echipa Kievului.
Acestea vor fi primele discuţii directe între cele două părţi din martie 2022, dar speranţele unui progres major au fost spulberate chiar de preşedintele american Donald Trump, care a spus că nu va exista niciun progres fără o întâlnire între el şi Putin.